Доскорошен преподавател в Американския университет в България влиза в затвора, за да излежи две присъди, които е получил в Италия.

Там обаче не са успели да го открият и за него били издадени две европейски заповеди за арест. Оказало се, че търсеният американски гражданин живее от есента на 2017 г. в Благоевград и е бил преподавател в АУБ. От вуза вчера поясниха, че американецът е преподавал английски език в езиковия център, но вече му е прекратен трудовия договор.

Европейски заповеди за арест са издадени от прокурор при Държавна прокуратура към съда в Порденоне, Италия на 5 април 2019 г.

Р. С. се издирва във връзка с влезли в сила две присъди. Първата е в сила от 2016 г. и е 8 месеца затвор и 600 евро глоба затова, че от август 2011 г. не е плащал месечна издръжка по 500 евро на малкия си син и по 400 евро на месец на бившата си жена.

Втората му присъда е в сила от 4 април 2019 г. и е 6 години лишаване от свобода. Тежкото наказание е затова, че на 7 октомври 2002 г. в италиански град, заедно с три лица, от които двама на възраст 18 г., са извършили групово сексуално насилие върху малолетно момиче на възраст 14 г.

В съда в Благоевград американецът обяснил, че е ветеран от няколко войни, а от октомври 2017 г. се е установил в Благоевград, където живее, работи и има годеница. Заради това не се е съгласил да бъде предаден на италиански власти, а приема да изтърпи в България наложените му наказания от италианския съд.

Благоевградският съд отказа да изпълни европейските заповеди за арест и прие да се приведат в изпълнение наложените на американеца присъди в наш затвор. Взета му е и веднага мярка за неотклонение „задържане под стража“. Решението подлежи на обжалване и протестиране.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar