Кремъл протестира срещу екстрадицията от Грузия в САЩ на руснак, който е обвинен, че е внесъл контрабандно в Русия ръководства за изтребители F-16 в нарушение на американския закон за оръжеен износ, предаде „Ройтерс“.

Разработчикът на софтуер Олег Тишченко е бил екстрадиран в САЩ по-рано тази година от Грузия, където бил арестуван въз основа на американска заповед за задържане. Според руски дипломати сега той е държан в затвор в щата Юта, а делото срещу него ще започне по-късно тази година. 42-годишният Тишченко казва, че купил ръководствата за F-16 от „Ибей“ за разработване на реалистичен симулатор на полети. Повдигнати са му обвинения по пет пункта, включително незаконен внос, заговор срещу САЩ и нарушаване на Закона за износ на оръжия на САЩ, казаха руски дипломати. Той проявявал интерес и към ръководства за по-усъвършенствани американски самолети, като например многоцелевия изтребител F-35 по технологията стелт, се твърди в молбата от САЩ за екстрадирането му.

Днес руското посолство във Вашингтон заяви, че е възможно Тишченко да е бил целенасочено подведен от властите на САЩ. „По този случай има признаци за провокация от разузнавателни служби на САЩ“, се казва в изявление на посолството.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес в отговор на въпрос, че Москва е обезпокоена от практиката на САЩ да екстрадират руски граждани от трети страни като Грузия. Самата Русия не екстрадира свои граждани. Това е забранено в руската конституция, отбелязва „Ройтерс“.

„Той е руски гражданин“, каза Песков за Тишченко. „Наистина сме обезпокоени и недоволни от подобни трансгранични провокационни действия на американците към руски граждани. Изразяваме безпокойството и недоволството си пред американски колеги на различни нива“, заяви той. Русия ще следи отблизо дали САЩ спазват правата на Тишченко, каза Песков. /БТА

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar