Работещият вариант за промени в Конституцията доказано е с комисия – по примера на тази, която е изготвила конституционните промени за влизането на България в ЕС. Това коментира пред Би Ти Ви Ива Митева, зам.-председател на парламента и депутат от „Има такъв народ“.

„Конституционните промени не са мираж. Показваме го с това, че предлагаме комисия за подготовка на промените. Ако бяха мираж, щяхме да сложим един проект“, посочи тя след като такава комисия бе създадена, но също и бойкоторина от опозицията в парламента. „И ГЕРБ, и Христо Иванов, и ние, и ДПС имаме проект за промените. В тази ситуация трябва да се създаде комисия и да се потърси консенсус“, заяви Митева, която е юрист по образование.

В събота зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев обяви, че комисията ще развива кръжочна дейност.

Според нея не е сигурно, че опозицията ще бойкотира комисията за конституционните промени. „Виждам, че ДПС обикалят с един проект. Вътре е нашето предложение за отпадането на двойното гражданство и предложението за конституционната жалба, за моето всички сме за. Това, което чух от госпожа Десислава Атанасова, проблем е, че няма лидерска среща“, каза Митева, но отбеляза, че не знае дали такава среща ще се състои.

Що се отнася до идеята на нейната партия за пряк избор на главния прокурор, Митева заяви, че това „не е на всяка цена“, а въпросът е „как тази фигура да стане работеща“.

Тя коментира и темата за прокарването на промени в други закони през заключителните разпоредби на проекта за бюджет, размера на партийната субсидия и наем на офис и др.

Целият разговор вижте във видеото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar