Бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха откарани в Сливенския затвор още във вторник. Ден по-рано те бяха осъдени на 20 г. и на 15 г. на първа инстанция за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Това е втори престой на двете там. По закон, когато обвиняем стане подсъдим, той задължително се мести от ареста в затвора. За тях обаче спецсъдът направи изключение и през септември м.г. ги върна от Сливен в ареста на ул. „Майор Векилски“. Мотивът – да се срещат по-често с адвокатите си преди заседанията по делото. По-късно ги пуснаха под домашен арест.

Иванчева и Петрова бяха осъдени само за поискани 187 хил. евро подкуп от бизнесмена Александър Ваклин. По други 2 обвинения съдът ги оправда. След присъдите двете бяха върнати зад решетките на ареста, за да не се укрият.

„Смятам, че присъдата ще издържи и пред ВКС“, прогнозира във Велико Търново главният прокурор Сотир Цацаров. И добави, че справедливостта е възтържествувала. „Зная, че на много хора това не им харесва“, коментира още обвинител №1.

Преди Иванчева и Петрова да бъдат пратени в затвора, бившият пиар на „Младост“ Петър Кърджилов нападна със статус във фейсбук затворническите власти. Причината – отказали да сложат в багажа им балсам и шампоан, внесени отвън. Според правилата козметика се купува от лавката в затвора. „1 шпеков салам в лавката в ареста на ул. „Майор Векилски“ се продава за 20 лева. Смятайте колко струват шампоанът и балсамът“, негодува Кърджилов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar