„Трябва да се обърне трендът на кривата – да се говори за правото през всички информационни канали.“ За това настоя министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който присъства на тържествено събрание по случай 140 години от приемането на Търновската конституция и отбелязването на деня на юриста като професионален празник.

Кирилов иска да се намери отговор на въпросите на защо политиците не са атрактивни, защо в последно време все по-малко юристи стават народни представители, защо българската публика не иска да слуша правни съждения и защо слуша друго, различно говорене.

Данаил Кирилов иска да знае и защо законодателството е станало толкова лошо.

Данаил Кирилов коментира и Антикорупционния закон, който стана тема на обсъждане по време на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. По думите на правосъдния министър в последния момент тръгнал един закъснял дебат за този закон, какъв е и как действа една година.

Кирилов е готов на един разширен дебат за законодателството, за да се коментира качеството на законите.
„Критиката не трябва да плаши никого“, посочи Кирилов и допълни, че има неща, с които може да се похвали – изменението на Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

По думите на Кирилов едно от първите неща, докладвано му след встъпване в длъжност като министър, е да отложи влизането в сила на наредба за задочно юридическо образование.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar