Плажът до т.нар. „летни сараи“ на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парка „Росенец“ е вече нанесен в кадастралните регистри. Това съобщи в профила си във Фейсбук депутатът от „Демократична България“ Димитър Найденов, който инициира процедурата. Промените в Кадастъра са станали факт най-вероятно в последния ден на миналата седмица, а площта на плажната ивица е 1412 кв. м.

„Това е резултатът от

дългата институционална битка

която на 7 юли м.г. започнахме заедно с Христо Иванов и Ивайло Мирчев, каза за „Дневник“ депутатът от „Демократична Блгария“ Димитър Найденов. Но този факт има и друго много важно значение. От тук нататък пътят до плажа – същият, който на 28 април м.г. кметът на Бургас Димитър Николов опита да подари на Ахмед Доган, по закон никога вече не може да бъде отдаден в частна собственост“.

„Догансарай“ – полуостровът на кривите огледала – тук.
Как архитектът на сараите оспори съществуването на плаж в „Росенец“ – тук.

Днес Димитър Найденв припомни, че най-късно до края на работния ден утре в Деловодството на Народното събрание ще бъде внесено искане за свикване на временна комисия, която да установи всички обстоятелства около строежа на т.нар. „сарай“ на н. Чукалята в „Росенец.

„Там е извършено и

огромно незаконно брегоукрепване

каза депутатът от Демократична България. Става дума за кейова стена, която освен, че е построена без каквито и да е разрешения, е издигната и в защитената зона „Бакалъка“ – част от екологичната мрежа „Натура 2000″. С това е погазено и екологичното законодателство. Наказателния кодекс предвижда за незаконно брегоукрепване в защитени зони, с което са били увредени местообитания, лишаване от свобода до три години“.

Според Найденов в случая със строителството на н. Чукалята става дума и за отказ от страна на районната екоинспекция в Бургас да изпълни свои задължения. „Аз съм сигнализирал РИОСВ – Бургас още на 1 декември м.г. за незаконното брегоукрепване. Тя обаче отказва да извърши проверка, както за това има ли нарушени местообитания и съгласуван ли е проект с тях, така и да открие виновника, за да го санкционира“.

С погазване на законите и неизпълнение на задължения от страна на институциите Димитър Найденов обяснява и

липсата на реакция по казуса с незаконния кей пред „сарая“ на Доган.

„Още на 13 август м.г. прокуратурата обяви, че кеят е незаконен и предаде на Дирекцията за национален строителен контрол преписката, за да предприеме тя действия съобразно закона, припомни Найденов. Но от този момент нататък – „черна кутия“. Дирекцията не дава никаква информация за това какво се случва с преписката. Точно по тази причина искаме свикване на анкетна комисия. Така че, по „Росенец“ тепърва предстоят много неща“.

Казаното от Димитър Найденов е отговор на обвиненията в „уйдурма между ДПС и Демократична България“, отправени от Бойко Борисов в неделя. По време на изненадващ брифинг в централата на ГЕРБ в София премиерът в оставка каза, че вече имало ново управляващо мнозинство. „“Росенец“ вече няма да бъде закачан – бъдете сигурни“, каза Борисов. Според него „целият летен преврат“, който започнал от „Росенец“, бил добре координирано общо действие на „Да, България“ с ДПС. „Нали виждате как гласуват. Сега ще зададете ли въпроса има ли тайно мнозинство, след като навсякъде гласуват заедно“, попита Бойко Борисов.

Плажът до резиденцията на Доган в парка „Росенец“, привлече общественото внимание, след акцията на Христо Иванов Иво Мирчев и Димитър Найденов през лятото на м.г. Веднага след нея Найденов подаде искане

пясъчната ивица да бъде нанесена в кадастралната карта

като плаж. На 5 ноември м.г. началникът на Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас издаде заповед, според която плажната ивицата, която до тогава бе класифицирана като „земеделска земя“, трябваше да бъде обозначена в регистрите като „крайбрежна плажна ивица“ с трайно предназначение като „защитена“.

Заповедта за нанасянето на плажа в кадастралните регистри обаче бе обжалвана от проектанта на т.нар. „летен сарай“ на Доган в Росенец арх. Калин Тихолов като представител на компанията „Стрейтлайн“, която се оказа собственик и на двуетажна къща на несъществуващия плаж. Тихолов поиска отмяна на заповедта за нанасянето на картата, както и спирането на предварителното изпълнение на заповедта за това.

На 8 март т. г. обаче Върховният административен съд излезе с решение, според което плажът в „Росенец“ трябваше незабавно да бъде нанесен в кадастъра, независимо от всички съдебни дела, които продължават заради твърденията, че плажът на н. Чукалята не е плаж, а самозалесил се селскостопански терен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar