Украинският президент Володимир Зеленски обеща да предложи на парламента да приравни корупцията към държавна измяна по време на режима на военно положение, предаде агенция Укринформ, цитирана от БТА.

„На законодателя в Украйна ще бъдат представени моите предложения за приравняване на корупцията към държавна измяна във военно време“, заяви Зеленски в интервю пред с журналистката Наталия Мосийчук.

Според него подобна инициатива ще бъде много сериозен инструмент, така че никой да не си и помисля да извършва корупционни действия. В същото време той добави, че „това не е разстрел, това не е сталинизъм“ и ако има доказателства, човек трябва да бъде зад решетките.

Президентът заяви, че Върховната рада може да получи проект на такова решение още следващата седмица.

Както подчерта държавният глава, корупцията или рисковете от нея не са само вътрешни проблеми, тъй като имат „отзвук“ и в чужбина.

Същевременно Зеленски отбеляза, че не разполага с много време да се занимава с детайлите на борбата с корупцията и че обръща внимание на фундаменталните решения.

Както беше съобщено, Националната агенция за превенция на корупцията възнамерява да открие в началото на септември специален портал, където лицата, подаващи сигнали за корупция, ще могат анонимно да съобщават за случаи на корупция.

Зеленски, който твърди, че премахването на подкупите е ключът към победата над Русия, се надява, че чрез борбата с корупцията ще улесни партньорите да подкрепят усилията за възстановяване на страната, което ще струва милиарди долари, отбелязва Ройтерс.

Поредицата от правителствени сътресения заради корупцията включваше уволняването от Зеленски този месец на всички регионални началници на наборни центрове след общонационален одит.

Украйна се нарежда на 116-то място от 180 държави в най-новия индекс за възприятието за корупция, изготвян от организацията „Трансперънси интернешънъл“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar