Уволненият зам.-министър на екологията Красимир Живков за пореден път се размина със свободата в четвъртък. Преди седмица Специализираният наказателен съд е решил да го пусне от ареста срещу 15 хил. лв. гаранция, но втората инстанция отмени акта и така Живков остава на топло. Това е третият му опит да излезе на свобода.

Той е един от 11-те обвиняеми по разследването на Специализираната прокуратура за вноса на опасни отпадъци в България. Освен Живков в ареста са още собственикът на завода за акумулатори „Монбат“ Атанас Бобоков и бизнесменът Николай Миховски, в чиято база до Плевен бяха намерени над 9 хил. тона боклуци. На свобода с гаранции и под домашен арест са останалите от схемата, включително и Пламен Бобоков.

Красимир Живков беше арестуван с останалите на 28 май. Според разследването на прокуратурата той е имал ключова роля за престъпната дейност с отпадъците, които разследващи намериха на няколко места в страната. От дейността си „Монбат“ генерира огромно количество опасни вещества. Вариантите за тях са два. Първият е да бъдат изнесени за рециклиране в чужбина, което е много скъпо. Вторият е да бъдат дадени на български дружества с лиценз. Тук идва ролята на Красимир Живков. Той е човекът от МОСВ, който е издавал лизенци на кухи фирми в България, чийто площадки са били финансирани от Бобокови. Така отпадъците оставали у нас и били заравяни незаконно.

През август, когато Живков, Бобоков и Миховски отново искаха да бъдат пуснати от ареста, бившият зам.-министър обвини колегата си Николай Кънчев. Именно той бил с ресор „Отпадъци“ и в това си качество назначил един от обвиняемите по делото – шефа на плевенското РИОСВ Габриел Савов, който пък предупреждавал Миховски за предстоящи проверки. Когато Кънчев бил в отпуск или в командировка обаче, Живков поемал функциите му и точно тогава издавал лицензи на кухите фирми, на които Бобокови продавали отпадъците си.

Пред съда Красимир Живков твърди, че не познава Пламен Бобоков, а брат му Атанас е виждал само веднъж.

Разследването на Специализираната прокуратура по случая продължава. Всички обвиняеми са членове на престъпната група и още няма посочен организатор. Наскоро от държавното обвинение съобщиха, че са намерили общо 16 756 тона отпадъци в цялата страна, част от които са с произход от „Монбат“. В разследването срещу групата се включват Италия и Румъния, където Бобокови също имат заводи. Има доказателства, че са внасяли и отпадъците от тях в България със съдействието на Красимир Живков. Той е вторият висш чиновник от МОСВ, арестуван тази година заради престъпления по служба. Първият беше бившият вече министър Нено Димов, който е обвиняем за безводието в Перник.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar