• Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори в Пловдив пред младежкия актив на партията.

Процедурите и сметките обаче показват, че смяната едва ли ще е възможна преди края на 2022 г.

А и предсрочният избор на нов Висш съдебен съвет няма как да бъде приет от този парламент

Заплаха за действия на нов главен прокурор спрямо бившия премиер Бойко Борисов отправи в понеделник президентът Румен Радев.

Направи го в Деня на Съединението, въпреки че от мандата на сегашния първи обвинител остават повече от 5 години – наследникът на Иван Гешев би трябвало да встъпи в длъжност в края на 2026 г.

„Единствените думи на Бойко Борисов, които ще имат значение, са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор“, изрече Радев, помолен от журналисти да коментира обвиненията на лидера на ГЕРБ към него, че е диктатор и разединител на нацията.

Откъде Румен Радев знае кой ще е следващият главен прокурор, попита няколко часа по-късно в отговор Бойко Борисов.

„Той отсега

знае какви

задачи ще даде

на главния

прокурор

и заради това настоява да се сменят прокурорите. Аз толкова неща мога да кажа на главния прокурор за Радев, че… Ами ако той попита за торбичките на Пламен Узунов или Николай Копринков“, заяви още Борисов.

Смяна на главния прокурор, без да му е изтекъл мандатът, обаче трудно може да се очаква преди избора на нов Висш съдебен съвет. Ако това се случи, евентуално 5-има от неговите членове могат да поискат отстраняването на Гешев, като за целта трябва да съберат мнозинство от над половината членове на ВСС.

Редовната смяна на ВСС трябва да е чак през октомври 2022 г., ако не бъде променен законът и не бъде съкратен мандатът на сегашния висш съвет. Именно предсрочно прекратяване на ВСС предвижда внесеното вече предложение на „Демократична България“ за промени в Закона за съдебната власт. Хората на Христо Иванов искат и промяна в статута на съвета, която ще позволи на членовете му да упражняват юридическата си професия, но при по-ниска натовареност.

Ако законът бъде приет, ВСС трябва да бъде сменен в двумесечен срок, предвиждат предложенията на Иванов и депутатите му.

Приемането на тези предложения в сегашния парламент засега изглежда напълно невъзможно. Текстовете бяха внесени преди седмица и все

още не са

преминали

дори фазата

на обществено

обсъждане

в правната комисия на парламента. Това обсъждане бе въведено от 45-ия парламент като мярка срещу писането и приемането на закони на коляно – практика, при която депутатите спешно изменят закон, за да услужат в една или друга посока.

Едва след провеждането на общественото обсъждане правната комисия може на следващо заседание да одобри предложените промени в Закона за съдебната власт на първо четене. Оттам нататък те трябва да влязат в дневния ред на Народното събрание, след което да има поне 7 дни за предложения за промени в текстовете на второто четене. Този срок с решение на депутатите все пак

може да бъде

съкратен

на 3 дни

Дори и да бъде намалено времето между двете четения, парламентът трудно ще успее да разгледа разпускането на ВСС на две четения до 15 септември, когато се очаква 46-ото народно събрание да успее да приеме актуализацията на бюджета и да бъде разпуснато.

Промяна в Закона за съдебната власт за разпускане на ВСС е много по-реалистично да има в следващо Народно събрание, ако то успее да избере правителство и има възможност да работи спокойно. Тя трудно би била одобрена преди февруари-март следващата година, ако 47-ият парламент заработи през декември, каквито са очакванията, прогнозираха и самите депутати от ДБ. След това ще са нужни още 2 месеца за избиране на нов съвет, а на самия него вероятно ще му отнеме още 2 месеца, за да заработи и да може да започне да разглежда казуси, свързани с прекратяване на мандата на Иван Гешев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar