Прокуратурата в Гърция разследва организирана престъпна група, издавала фалшиви сертификати за ваксиниране.

Лекари подават оплакване пред властите, че са притискани да издават и фалшиви положителни тестове за антитела, като им предлагали по 200 евро, съобщи БНР.

Разследването на полицията досега установи две медицински лица, вписвали в националния регистър хора, които не са били реално ваксинирани.

В център за имунизация в град Кардица, където живеят около 6 хиляди души по документи са извършени 40 хиляди ваксинации. Предполага се, по показания на други медици, че тарифата е била около 200 евро за „услугата“.

По повод на този случай медици заявиха пред медиите, че от различни части на страната са подавали сигнали за натиск и опит да бъдат подкупени, за да издадат не само фалшиви сертификати, но и положителни тестове за наличие на антитела след преболедуване на вируса, което освобождава от ваксиниране в следващите шест месеца.

Предполага се, че и на други места има риск да са действали по тази схема, заявиха пред медиите полицаи и юристи.

Министърът на здравеопазването Танасис Плеврис съобщи, че правителството внася по спешност в парламента промяна в закона с много високи глоби и наказателна отговорност за фалшифициране на здравен сертификат.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar