Зам.-кметът по строителството Димитър Кацарски си отишъл след натиск отгоре. Шефът му Иван Тотев до последно беше зад него въпреки недоволството на предприемачи

Двамата са обвиняеми за строителството на зоопарка – при провеждане на обществената поръчка били нанесени щети на бюджета за близо 700 хил. лева

Един от най-важните зам.-кметове на Пловдив се прости ненадейно с поста си.

Мнозина не могат да повярват, че Димитър Кацарски няма да дърпа повече конците в управлението на града, разпореждайки се с общинските имоти и строителството.

Той изкара на поста точно 7 години и 6 месеца. Нямаше изгледи да си ходи, поне до края на този мандат.

Сигнал на предприемач до най-високо ниво в държавата обаче му изял главата. Човекът се жалвал от прекомерно размотаване на преписката му от страна на зам.-кмета. А ресорът, който ръководи, е

свързан с

продажба на

имоти,

ликвидиране на

съсобственост

или строителни

разрешения

За подобно нещо беше арестуван на 30 май кметът на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев. На бизнесмена Здравко Ангелов му кипна и лично се оплака на премиера Бойко Борисов, че не получава строително разрешение и му е поискан подкуп от 60 хил. лева.

Случаят с Кацарски бил аналогичен, но при него не ставало дума за пари, а за прекомерно забавяне на преписка. В строителната гилдия на града коментират, че може би управникът е чакал въпросният бизнесмен сам да се досети.

След сигнала срещу Кацарски градоначалникът Иван Тотев е бил посъветван „отгоре“ да се раздели с него. Уволнението беше обяснено със странния мотив, че зам.-кметът е освободен заради новите предизвикателства в работата на общината. Оттам му благодариха, както се прави в подобни случаи.

Хора от строителния бранш не могат да повярват, че Кацарски е махнат. Уволнението му отприщи няколко версии. Едни коментират, че в навечерието на местните избори Иван Тотев се опитва да чисти имидж. Други смятат, че по този начин ще спадне напрежението сред бизнеса, който от години негодува от този зам.-кмет и настоява за отстраняването му. Причината – забавени преписки и проекти в ресорите, които ръководи.

„Цялото презастрояване на Пловдив в последните години се дължи именно на комисията, оглавявана от Кацарски. Той вкарваше на конвейер в местния парламент предложения за продажби на общински терени с цел жилищно застрояване. Дежурното обяснение беше, че нямало пари в бюджета“, коментира съветничката Пепа Деведжиева. Тя припомни, че

не били малко

и жалбите на

хора за

забавеното

саниране,

за което Кацарски отговаряше. Той намирал поводи да отказва на кандидатствали техните блокове да бъдат обновени по програмата за енергийна ефективност.

„Статистиката сочи, че Пловдив изостана в санирането. Далеч по-малки градове го изпревариха“, припомня Деведжиева. За проблеми в санирането говори и кметът на район „Южен“ Борислав Инчев (ВМРО).

„Не е нормално протокол от експертния съвет да се бави с месеци“, казва той, визирайки Кацарски.

Хора от ГЕРБ също говорят под сурдинка, че този зам.-кмет е бил „циментиран“ на поста въпреки неудържимото недоволство срещу него. Строители лично ходили при депутати да им се жалват. Дори назовавали конкретни брокери, към които били насочвани.

„Толкова ли Пловдив няма специалисти, та този е несменяем“, негодуваха предприемачи. Те са категорични, че уволнението му е закъсняло.

58-годишният Кацарски пое поста на 7 ноември 2011 г. Член е на ГЕРБ, а по-рано е работил за Жорж Ганчев.

Завършил е Висшето народно военно строително училище „Ген. Благой Иванов“. Специализирал е в Москва „Международни икономически отношения“ във Всесъюзната академия за външна търговия. Преди да дойде в общината, ръководеше РДНСК в Пловдив.

Успоредно движеше и семейния си бизнес, макар и непряко. Той притежава две шивашки фирми, които правят маркови облекла на ишлеме. След като стана зам.-кмет, по документи бизнеса ръководеше бившата му съпруга Диана Кацарска. След развода с нея неотдавна тази функция е поела настоящата му половинка Гинка. Тя беше негова секретарка в общината. Отскоро двамата имат син.

От счетоводните отчети става ясно, че за последните 7 г. шивашкият бизнес е донесъл на Кацарски печалба от 1 млн. лева.

Преди 2 години зам.-кметът е успял да осъществи изгодна сделка – закупува терен от близо 3,2 дка в „Тракия“ за строеж на нова фабрика.

За квадратен

метър е платил

19 евро, а

земята бе част

от общински

имот

Любопитно е, че предложението до местния парламент е внесено от самия него.

Кацарски разполага и с 5-етажна сграда в артквартала „Капана“. През 2016 г. в нея извърши мащабен ремонт, който смая съседите. Партерният етаж е отдаден за сладкарница, следващите два се ползват за офиси, а последните два – за жилище, в което се нанесе с младата си съпруга.

Кооперацията е една от най-луксозните в квартала. Навремето там е имало книговезница на общинското дружество „Единство“.

След ликвидацията на фирмата преди доста години имотът е бил пуснат на търг и Кацарски го купил.

„Разделихме се

по най-добрия

начин с него.

Имахме

прекрасни

отношения

Пожелах му успех“, коментира ден след оставката кметът Иван Тотев. Той допълни, че раздялата между двамата може да се разглежда по всякакъв начин, но не бива да се търси конспирация.

Тотев и Кацарски са обвиняеми за строителството на пловдивския зоопарк. Според специализираната прокуратура при провеждане на обществената поръчка са нанесени щети на бюджета за близо 700 хил. лева. Процедурата с пряко договаряне е проведена от зам.-кмета.

Ресорът му сега се поема от настоящия главен инженер Йордан Калев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar