Католическите свещеници не могат да нарушават тайната на изповедта дори когато научат за случаи на педофилия и сексуално насилие. Това е отговорът на Ватикана на предложените мерки за ограничаване на злоупотребите с деца.

Австралийското правителство призова такава мярка да бъде приета, след като завърши разследването на продължили десетилетия случаи на педофилия.

Апостолическият трибунал обаче е на мнение, че няма закон, който да принуди духовенството да наруши тайната на изповедта, „защото този дълг идва пряко от Бога“. Цитираният от агенция „Ройтерс“ документ не споменава кризата със сексуалното насилие, но се оплаква от „тревожни предразсъдъци“ спрямо Католическата църква.

Две от осемте провинции на Австралия обсъждат закони, които да задължат духовниците да информират властите за насилие над деца дори ако са разбрали за него по време на изповед. Останалите провинции обмислят какво да предприемат. През май калифорнийският сенат прие подобен закон.

В края на 2017 г. Високопоставената Кралска комисия (орган за обществени разследвания, обикновено по важни и скандални казуси) публикува доклад от 17 тома с над 400 препоръки след подробно проучване по въпроса как Католическата църква и институциите да отговорят на проблема със сексуалната злоупотреба с деца в продължение на 90 години.

Разследващите са изслушали свидетелства на повече от 15 000 жертви на посегателства в различни институции като сиропиталища, спортни клубове, училища и младежки организации. Посочени са общо 4000 такива институции, от тях 62% са католически. „Констатирани са катастрофални пропуски от ръководството на католическите власти през десетилетията“, се казва в доклада. „Не става въпрос за няколко „гнили ябълки“. Важните обществени институции са се провалили.“

Една от препоръките е Конференцията на австралийските католически епископи да поиска от Ватикана да обмисли въвеждане на доброволно безбрачие за свещениците. Епископите трябва да изяснят също дали получена в изповедалните информация за сексуално насилие към деца подлежи на тайната на изповедта и дали опрощаването на извършителите трябва да бъде отказано, докато те не си признаят в полицията.

Друга препоръка на комисията е за прикриването на сведения за педофилия да се носи наказателна отговорност, включително и от духовниците.

Разследването е установило, че проблемът с детската педофилия в католическите институции е имал застрашителни размери. 7% от австралийските свещеници са обвинени в актове на педофилия между 1950 и 2010 г. В някои от диоцезите 15% от свещениците са заподозрени в сексуални посегателства срещу деца, а в Ордена на братята хоспиталиери от Сен Жан са уличени 40% от членовете му. Най-високопоставеният представител на католическата църква в Австралия, обвинен в педофилия, е кардинал Джордж Пел, бивш ковчежник на Ватикана. Мащабът на разследването е огромен – от 2013 г. насам към полицията са препратени 2559 обвинения, започнали са 230 дела. Над 60 000 жертви на насилие може би имат право на компенсации.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar