В Русе започва дело за авторските права над училищен стенопис, заличен заради фототапет без знанието на художника.

Защо се стигна до подобен казус и какво възпитава естетическото чувство на децата ни?

„През 2012 година аз започнахстенопис на целия коридор на първия етаж на училището, по-късно нарисувах втория и третия етаж и имах молба да изрисувам и музикалната стая. Там също направих стенопис.2021 година изведнъж виждам как учители с бои оцветяватоколо стенописа. Попитах какво става? На другия дендецата ми казаха, че стенописът вече е унищожен„, коментира в „Преди всички“ художникът и преподавател в училище „Иван Вазов“ Валентин Георгиев.

„Фототапетът, който е три – D, се поставя е по проект на фондация , проект, по който училището е кандидатствало. Този тапет се поставя върху стенописа ми, но тези фондации поставят подобни фототапети и в други училища, което типизира всички училища. Моите рисунки се премахват, защото не се съчетавали визуално с въпросния фототапет“, разказа пред БНР още Георгиев.

„Съгласно закона за авторските и сродните му права именно Валентин Геориев е автор на стенописа„, посочи адвоката на преподавателя-художник Павлина Иванова.

„Имаме негова идея, негова е концепцията и изпълнението, като стенописът е обективизиран. Оттук насетне той е автор на стенописа и съгласно закона само негово е решението и правата относно начина, по който той трябва да бъде използван.

Да, училището е общинска собственост, то може да ги ползва стенописите, но не може да унищожава неговото произведение.

Той може да иска обезщетение, може да се иска преустановяване на действието, но в случая последното няма как да стане, защото стенописът е „тапетизиран“, посочи адвокат Иванова.

„Аз съм учил децата на красота, да уважават творчеството, затова и не махнах с ръка и реших да заведа съдебното дело, защото вече в училището е сиво, еднакво, безинтересно…“, завърши преподавателят и художник.

Директорката на училището Теодора Йорданова, която е и другата страна по делото, категорично отказа участие в предаването на програма „Хоризонт“ – „Преди всички“.

Още по темата в звуковия файл.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar