Основните заплати в армията да са по-високи за по-натоварени длъжности, предвиждат промени в закона за отбраната, предложени за обществено обсъждане. В момента заплатите на военните се определят от присвоеното им военно звание и степента в обхвата на военното звание. Според военното министерство това не води до справедливо заплащане при служещи, които имат едно и също звание, но са на различни длъжности. Пример са бойните пилоти, военнослужещите във флота и водолазния състав, работещите с взривоопасни вещества и други. Идеята е месечното възнаграждение да зависи от заеманата длъжност, но и различните изисквания за заемането на длъжностите, свързани с образование и квалификацията, отговорността и тежестта на изпълняваните задачи – физическа и психическа и други.

Това е съществен стимул за тези военнослужещи за по-качествено изпълнение на функционалните задължения и повишаване на квалификацията и образованието, пише в мотивите за промените. В проекта за промени няма подробности как и за кои специалисти ще се повишат заплатите. Това трябва да стане ясно с въвеждане на нов Класификатор за длъжностите за военнослужещите. Той трябва да бъде приет тази година, за да може от 2019 заплатите да се повишат. Предвидено е за съществуващите 21 звания да бъдат определени 99 длъжностни нива.

Според доклада на военния министър Красимир Каракачанов към проекта с новата схема за плащане ще се подобри кариерното развитие на военнослужещите, ще се създадат ясни правила за преминаване на военнослужещите от една длъжност на друга и стимулиране на желанието им за развитие и изпълнение на военната служба. Според Каракачанов това ще доведе и до конкурентоспособност на пазара на труда и привличане на специалисти за приемане на военна служба.

През май армията имаше недостиг от около 3000 войници, а от началото на годината до 1 юни бяха назначени едва 190 нови.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar