Законопроектът за личния фалит, подготвен от ВМРО и НФСБ среща подкрепа от основните политически партии, институции и големи обществени групи, но няма шанс да бъде приет скоро, обобщава „Капитал“ днешното му обществено обсъждане. На него не дошли много от поканените, като нямало и нито един представител на ГЕРБ, а от парламентарните групи били представени единствено от БСП .

Следващата стъпка е обществено обсъждане на проекта с кръгла маса с неправителствените организации, а след това той да бъде внесен в парламента.

Законът дава защита на живеещите на територията на страната граждани, които са изпаднали в неплатежоспособност и в продължение на три месеца не са в състояние да изплатят задълженията си в общ размер не по-малко от пет минимални заплати (3050 лв.) и максимален общ размер на дълга от 200 000 лв. Като условие за закрилата длъжникът трябва да предостави на кредиторите си за удовлетворяване на вземанията им цялото си имущество и бъдещите доходи за пет години с изключение на несеквестируемите вещи и доходи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar