Заразата от коронавирус е внесена от българи и румънци, заяви премиерът на провинция Северен Рейн – Вестфалия Армин Лашет. Изказването бе направено, след като кланица в провинцията се превърна в огнище на инфекцията, съобщи „Ди Велт“.

БГНЕС припомня, че по данни на местните здравни власти, най-малко 400 работници в месокомбинат в Северен Рейн – Вестфалия са се заразили с коронавирус.

От проведените 500 теста 400 са били положителни и се очакват резултатите от още 500 теста.

През последните седмици, на фона на облекчените ограничителни мерки и намаляването на темповете на ръст на заболели от COVID-19, в няколко предприятия за преработка на месо беше регистрирано заразяване с коронавирус. Във връзка с това миналата седмица германското правителство одобри концепция за затягане на контрола в предприятията от месодобивната и месопреработвателната промишленост.

На журналистически въпрос относно връзката между облекчените мерки и появата на толкова много нови случаи Лашет отговори, че българи и румънци са влезли в страната и са внесли вируса.

„Това ще се случи навсякъде. На територията на цяла Германия действат сходни правила“, заяви той.

Премиерът даде пример с ферма за аспержи в Бавария, в която е имало 95 положителни проби на работниците там, както и огнище на зараза, регистрирано неотдавна в кланица в Косфелд.

Лашет е категоричен, че това няма нищо общо с облекчаването на мерките, а с битовите и работните условия в предприятията.

Министърът на здравеопазването на Северен Рейн – Вестфалия Карл-Йозеф Лауман разкритикува остро местата, където са настанени работниците.

„Жилищните помещения към месопреработвателните предприятия понякога са катастрофални“, заяви той.

Независимо дали става въпрос за липса на противопожарна защита, риск от срутване или пренебрегване на най-простите хигиенни норми, заради максимална печалба някой си играе със здравето на хората, категоричен е министърът. Той определи това поведение като „безотговорно“.

По информация на изданието, при проверки в жилищните помещения в провинция Северен Рейн – Вестфалия са констатирани катастрофални недостатъци. От Министерството на труда са направили оглед на около 650 квартири, обитавани от няколко души и фирмени жилища в цялата страна, в които живеят над 5300 души.

В доклада са отбелязани почти 1900 оплаквания като липса на елементарни хигиенни мерки в комбинация с пренаселеност, мухъл, опасност от срутване, течащи покриви, катастрофални санитарни помещения, плъхове и липсваща противопожарна безопасност.

Политици от редиците на „зелените“ и на социалдемократите също критикуват условията в месопреработвателната индустрия.

„Здравето на работниците е поставено на карта заради печалбата на месните барони“, каза Антон Хофрайтер от „зелените“.

Не е ясно какво се е случило с публично обявените законови правила за защита на работниците, по-добри жилищни условия, повече хигиена и ефективен контрол.

Според Катя Маст от СПД, е много лошо, че отново има масово заразяване.

В случая става въпрос за работещи здраво хора, повечето от тях дошли в страната от най-бедните части на Европа, които са принудени да живеят в общи жилища.

Не трябва да се допуска облекчаването на мерките да бъде застрашено от „пандемичните стада на месната промишленост“, категорична е тя.

След като повече от400 работници в месопреработвателното предприятие „Тьонис“ (Tönnies) в Северен Рейн – Вестфалия дадоха положителни проби за коронавирус в началото на седмицата, производството временно беше спряно, бяха затворени намиращите се в района училища и детски градини, а около 7 000 души са поставени под карантина.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar