Общо 98 жени встъпиха в длъжност като съдии в Държавния съвет на Египет, съобщи онлайн изданието „Иджиптшиън стрийтс“. Националният съвет на жените определи събитието като „нов исторически ден в живота на египетските жени.“

    По време на церемонията председателката на организацията Мая Морси почете паметта на Айша Ратеб – адвокат, политик и първата жена посланик на Египет, която през целия си живот не спира да се бори за участието на жените в съдебните институции.

    През 1949 година Ратеб кандидатства за съдия и бива отхвърлена заради пола й. Премиерът на Египет по това време Хусеин Сери Паша заявява, че жена да бъде съдия противоречи на традициите на обществото. В отговор Айша Ратеб завежда дело срещу правителството за нарушаване на конституционните й права.

    Въпреки че вече има жени съдии в Египет, никога досега жена не е заемала длъжност в Държавния съвет. Съдебният орган многократно през годините е отказвал да назначи дами. Промяната настъпи, след като през октомври 2021 година египетският президент Абдел Фатах ас Сиси издаде указ за назначаването на 98 жени, предаде БТА.

    Държавният съвет на Египет, който е основан през 1946 година, разглежда административни спорове и обжалвания и преглежда проектозакони.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    2
    Коментирайте

    avatar
    нови хронологично най-добре оценени
    Advanced MD
    Advanced MD
    27 юли 2023 20:21
    Гост

    thanks for the best Article
    https://www.advancedmd.vip/

    Advanced MD
    Advanced MD
    09 март 2022 13:59
    Гост

    I found a lot of interesting information here.
    https://www.advancedmd.ltd