Над 131 000 опита на бежанци да влязат у нас

30-годишна жена от София е ръководила банда за трафик на мигранти от Турция към Сърбия с коли под наем, за да не бъдат отнемани тези на членовете на престъпната организация, разкриха в сряда от МВР и прокуратурата.

От 2 години групата се занимавала с каналджийство. В началото купували коли, с които да вземат бежанците от границата с Турция и да ги карат до тази със Сърбия. Транспортът обаче не бил директен. Вместо това групата наемала шофьори, които да карат мигрантите до София.

В столицата бандата ползвала услугите на хазяи. Те настанявали мигрантите в къщи в крайни квартали и в махали, в които почти няма вероятност чужденците да бъдат забелязани. Обикновено престоят не надвишавал седмица.

Квартирите се сменяли всеки месец, за да не изострят вниманието на полицията.

Транспортът от София до Сърбия ставал с други коли и шофьори. Идеята била на камерите на пътната агенция да не се набива на очи, че една и съща кола често посещава границата в област Ямбол и браздата със Сърбия. Въпреки добрата тактика няколко групи мигранти били заловени. Затова в различни съдилища се водят 7 дела за каналджийство.

За да бъде разбита бандата, е работено и с Европол, обясни зам.-директорът на ГДБОП Калин Литов. „Престъпната дейност започва и завършва на териториите на чужди държави“, посочи Литов, който е носител на приза „Полицай на годината“.

Той обясни, че са задържани 5-има души, сред които и лидерката на бандата – всички за 72 часа. И петимата имат криминални регистрации, а трима и за трафик на мигранти. Двама са осъждани, но условно.

По думите на властите са иззети документи за наем на автомобили. Превозвани са средно между 10 и 30 души. Тарифите са били между 1000 и 3000 евро на човек.

Очаква се на петимата да бъде поискан постоянен арест. Ако бъдат признати за виновни, бандитите могат да получат до 10 години затвор.

Това е поредната банда за трафик на мигранти, задържана у нас в последните години. В средата на септември например беше разбита друга. 4-мата вземали бежанците от границата с Турция, но от област Бургас, и ги карали до Сърбия. За разлика от колегите си обаче шофирането било от бразда до бразда и ставало веднага. Групата действала една година, преди да бъде разбита. И четиримата ѝ членове са в ареста.

От началото на годината до края на август пък има над 131 000 предотвратени опита на незаконни мигранти да влязат нелегално у нас. Това е с 49% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Почти всички опити за незаконно влизане са на българо-турската граница. За същия период при незаконно влизане в нашата страна са задържани 1018 граждани на трети страни. Сред националностите на задържаните на българо-турската граница на вход най-голям е броят на гражданите на Сирия, Афганистан, Мароко, Ирак. Анализът на данните показва, че мароканските и афганистанските граждани нарушават на вход основно зелената граница. При сирийци и иракчани се очертавали опити за нелегално влизане и през ГКПП, укрити в превозни средства. При опит за незаконно преминаване на браздата на изход от страната са задържани 1607 граждани на трети страни, повечето на българо-сръбската граница. Само през август при опит за незаконно излизане от България са задържани 471 лица, което е с 33% повече в сравнение с юли. През юни, юли и август 2023 г. са предотвратени общо над 75 000 опита на незаконни мигранти да влязат в България при 50 000 за същия период на 2022 г.

Данните бяха коментирани и от шефа на Гранична полиция Антон Златанов: „Тази година имаме рекорден мигрантски натиск. През летните месеци достигахме 1500 души недопуснати за денонощие. В момента са около 500 благодарение на затегнатите мерки и добрата координация с турските ни колеги. Това е огромна бройка хора“.

„Видях няколко интересни статистики. Пътят на мигрантите от Азия към Европа се дели на три маршрута – източноевропейски, централен и западноевропейски. Източноевропейският през Балканите е едва 10-15% от целия мигрантски поток. Основният проблем е по море – през Гърция и Италия – от там 75 – 80% от мигрантите се придвижват. Балканският път отделно не е само през България. Статистиката на Австрия показва, че миналата година 123 000 мигранти са достигнали до страната без регистрация. Тоест в държавите, през които са преминали до там, не са били заловени. Тази година до момента са 43 000 души. Тоест имаме напредък по професионалните аспекти“, каза Златанов.

Той прие дарение от 2 коли, дадени от американска организация.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar