Съпруга на починал мъж съди здравното министерство за 500 000 лв. Причината е, че съпругът на Христина Хрисимова Георги умрял от идиопатична белодробна фиброза (усложнение на белия дроб – б.а.) заради забавено лечение.

През юли 2016 г. семейството кандидатства в Комисията за лечение в чужбина за финансиране на трансплантация на бял дроб. Това е единственото лечение за заболяването, а в България такива не се правят. Доскоро българите с такъв проблем са лекувани в болница във Виена, но и тя вече не приема наши пациенти. От Виена са се били съгласили да оперират и Георги, но за да бъде включен в листата на чакащите, е бил нужен договор между лечебното заведение и здравното министерство, както и капаро от 30 000 евро, обяснява Христина Хрисимова. Парите обаче са преведени чак през ноември, след като жената подава жалба до ВАС и организира протест.

„Случаят на съпруга ми можеше да бъде разгледан в рамките на месец“, пише Христина в отворено писмо до медиите. В него тя обяснява, че случаят на Георги е бил определен като спешен, но на комисията трябвали 6 месеца да го реши. По закон тя трябва да заседава 4 пъти в месец, а при спешни случаи и извънредно. За периода 15 август – 20 септември обаче е имало само едно заседание, твърди жената.

Проверка на случая е разпоредил здравният министър Кирил Ананиев. Очаква се да е готова до дни. Паралелно от началото на годината „Медицински одит“ проверява дейността на Комисията за лечение в чужбина заради сигнали за злоупотреби и забавяне на процедури, обясни зам.здравният министър Бойко Пенков.

„Ще разберем кой точно не си е свършил работата в администрацията. Надявам се министърът да е безкомпромисен“, обясни той. Пенков показа становище от д-р Валтер Клепетко, лекаря, който трябвало да извърши трансплантацията. Според него операцията била невъзможна, защото Георги трябвало да отслабне. Мъжът починал в началото на 2017 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar