България е на последно място сред държави – членки на ЕС, в Индекса за върховенството на закона, изготвен от неправителствената организация „Световен проект за правосъдие“, в чийто борд на директорите е бившият президент Петър Стоянов. Страната ни се нарежда на 55-о място от анализираните 113 държави и е паднала с две места в сравнение с подреждането от миналата година.

Дания оглавява индекса, а Полша, срещу която ЕК предприе стъпки за отнемането на правото на глас заради неспазване на върховенството на закона, заема 25-а позиция. Румъния е на 29-о място, а Унгария заема 55-а позиция. В тазгодишния индекс не са включени седем страни от ЕС: Литва, Латвия, Люксембург, Ирландия, Словакия, Кипър и Малта. На дъното на индекса за върховенството на закона са Венецуела – 113-о място, Камбоджа-112-о място и Афганистан – 111-о място.

Индексът е изготвен на базата на следните осем основни катeгории: „ограничения върху дейността на правителството“, „липса на корупция“, „отворено управление“, „основни права“, „ред и сигурност“, „прилагане на регулациите“, „гражданско правосъдие“ и „наказателно правосъдие“. Тяхното състояние е определено на базата на интервюта с над 110 000 домакинства и 3000 експерти от участващите в индекса 113 държави.

България е получила доста ниски оценките в категорията „липса на корупция“ (82-о място от 113), „ограничения върху дейността на правителството“ (87-а позиция) и „наказателно правосъдие“ (71-о място). По останалите показатели страната ни е в средата на класацията, като най-добри са оценките за „прилагане на регулациите“ (44-о място) и „отворено управление“ (45-о място), което показва доколко властите споделят информация, както и участието на гражданите. По показателя „основни права“ България се подрежда на 47-о място.

СВОБОДА

Само 2% от населението на Земята живее в условията на свободно гражданско общество, в което хората могат „без правни и практически пречки да участват в организации, да излизат на протести, свободно да получават и разпространяват информация“, предаде „Дойче веле“. Това е заключението в доклад, наречен „Атлас на гражданското общество“ и изготвен със съдействието на протестантската правозащитна организация „Хляб за света“. Тези 2% представляват 148 млн. души, които живеят в Германия, Дания, Швейцария, Португалия и още няколко държави.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar