[email protected]

Стойко Шутов готов да признае вината си за смъртта на двама души, но върнаха обвинението за корекции

Жена от град Крън, Казанлъшко, се конституира като частен обвинител срещу съпруга си по делото за катастрафа с двама загинали край Пловдив, единият от които е баща й. Величка Шутова стоеше до съпруга си Стойко пред съдебната зала, но вътре застана зад прокурора. Там беше и синът им Стефан, но той отказа да обвинява баща си за фаталния край на дядо си.

На 20 юни 2022 г. 50-годишният Стойко Шутов пътувал с мерцедеса си от Карлово за Пловдив. На седалката до него бил тъстът му Иван Димитров, а отзад – шуреят му Мариян. Шутов шофирал с превишена скорост и когато навлязъл в с. Черноземен, карал със 135 км/час. Пред него имало няколко коли и товарен автомобил „Ивеко“, който на кръстовище започнал да прави ляв завой. В този момент Шутов решил да изпревари возилата пред себе си и се блъснал в камиона, а после и в паркирана кола. От удара товарният автомобил се наклонил наляво и водачът му Георги Дойков загинал на място. След инцидента тъстът Иван Димитров бил още жив, но по-късно и той починал.

Адвокатът на подсъдимия Ангел Боев поиска съкратено съдебно следствие, при което Шутов да признае фактите, както са описани в обвинителния акт. Съставът, председателстван от съдия Нина Кузманова, обаче върна обвинението на прокуратурата заради неясноти и противоречия. В прокурорския акт не пишело кога точно е починал Иван Димитров, имало разминавания в двете автотехнически експертизи – в едната като причина за катастрофата се посочвала само превишената скорост, а в другата – и неспазване на пътни знаци. Прокуратурата може да протестира връщането на обвинението на проправка.

Стойко Шутов се придвижва с патерици и до днес.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar