Съпругата на укриващия се в ОАЕ хазартен бос Васил Божков – Елена Динева, иска съдът да я пусне от ареста преди Великден, съобщиха за „Монитор“ от спецсъда. За същото настоява и бившият шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев.

След като на 8 април т.г. 19 състав на спецсъда е отказал да промени мерките им за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леки, и двамата вече са обжалвали определението на спецсъда пред по-горната инстанция – апелативния спецсъд. Заседанието е насрочено за 16 април, последният работен ден преди Великденските празници.

Динева се явила лично в спецсъда миналата седмица. Съдебни охранители я конвоирали от следствения арест на „Г.М. Димитров“. Явяването й в залата е било по нейно желание. Имало възможност и за скайп връзка, но тя не е ползвана. Елена Динева и Огнемир Митев са обвинени за участие в престъпна група, ръководена от Васил Божков. Митев е обвинен и за длъжностно престъпление. Според прокуратурата като шеф на Комисията по хазарта Митев не е упражнил достатъчен контрол върху събирането на държавна такса от дружества на Божков, което ощетило държавната хазна.

Според спецсъда няма опасност Динева и Митев да се укрият, но още не е отпаднала опасността на свобода те да извършат престъпление.

Магистратите се позовават на показания по делото на бизнесмена Цветомир Найденов – че Динева е участвала редовно в бизнес срещи, които се провеждали всеки вторник с управителите и съдружниците в „Еврофутбол“. Тя била запозната в детайли с делата на мъжа си, който се издирва по 11 обвинения.

През февруари т. г. съдия пусна Елена Динева срещу гаранция от 1,5 млн.лв., но седмица по-късно тя бе отменена от по-горната инстанция с мотива, че има опасност на свобода да повлияе на свидетели.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar