Асоциацията на европейските журналисти в България призова главният прокурор Иван Гешев публично да даде обяснения за всички случаи, в които прокуратурата използва чл. 326 от Наказателния кодекс заради медийни изяви. Ако държи на тези обвинения, Гешев трябва да се ангажира с поемане на лична отговорност, в случай че производствата завършат с оправдателни присъди, заявяват от АЕЖ. „Прокуратурата се опитва да използва този текст от НК като бухалка, с която по неясни критерии да преследва критици на властта. Всеки, който посочи какъвто и да било проблем, би могъл да попадне под нейните удари със същия мотив – „буди неоснователна тревога“ у гражданите“, алармират те.

Позицията е провокирана от обвиненията срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, както и свързаните с казуса разпити на журналисти. Свободата на мисълта е право, което не може да бъде ограничавано при никакви обстоятелства, а правото на изразяване на мнение може да бъде ограничавано само на законово основание и ако съществува легитимна причина това да се случи, категорични са те.

Още с приемането на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, БСП предупреди, че мерките в този вид ще са бухалка за бой по несъгласните с властта, за сплашване на тези, които мислят по различен начин и не са съгласни с действията на властта, коментира в социалните мрежи депутатът от БСП Георги Гьоков. Той призовава хората да подкрепят Стоименова в борбата й срещу несправедливите обвинения. Социалистът настоява управляващите да не плашат хората с трупове, ковчези и чували, а да предлагат решения за по-нататъшни действия.

В 12 ч. аптекари излязоха пред обектите си в подкрепа на председателката на Българския фармацевтичен съюз. В момента с искане да бъдат свалени обвиненията срещу нея се събират две петиции.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar