Турция ще намали до нула данъка върху добавената стойност (ДДС) на книгите, списанията и вестниците със закон, който предстои да бъде обсъден в парламента следващата седмица, заяви днес президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Решението има за цел да направи книгите и печатните медии по-достъпни, както и да подкрепи издателите, които са ощетени от дигитализирането на тази индустрия, заяви Ердоган, цитиран от БТА.

„Прилагането на нулева ставка на ДДС върху книгите и периодичните издания ще бъде обсъдено в рамките на закон в парламента тази седмица“, заяви Ердоган. „Вече няма да има ДДС на книгите, вестници, списанията“, добави той.

Турците от миналата седмица купуват книги, списания и вестници с нулево ДДС, ако покупката е направена директно от лицензиран издател или от неговия сайт. Редовен 8-процентен данък се прилага върху печатните медии и книгите, купувани от книжарниците или други търговски обекти.

Общо 1,66 милиарда бройки печатни издания са разпространявани в Турция през 2017 г., като над 90 процента от тях са били вестници, сочат официални данни. Общо 58 027 книги са публикувани през 2017 г., показват още данните.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar