Бизнесдамата Маринела Арабаджиева, която е обявена за издирване по света и у нас, е била освободена като изпълнителен директор на дружеството „Фортуна кънстракшън“ на 15 януари т.г. Това е станало с решение на Съвета на директорите, взето неприсъствено.

В него освен Маринела са и 2 от децата ѝ – Александра и Вълчо, който е в следствения арест по обвинение за пране на пари. За нов изпълнителен директор е избрана Александра Арабаджиева.

„Фортуна кънстракшън“ фигурира в разследването на Специализираната прокуратура за данъчни престъпления срещу хотелиерската фамилия. Фирмата се занимава с проучване, проектиране и строителство на сгради.

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обвинени задочно за участие в престъпна група за укриване на данъци и пране на пари. Според обвинението през 2017-2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, включвайки фактури от типа „липсващи търговци“.

Тези фактури били осчетоводявани под контрола на престъпната група, така че да се избегне плащането на данъци. Тепърва прокуратурата ще разследва каква е целта на Маринела Арабаджиева да напусне „Фортуна кънстракшън“.

Пред Агенцията по вписванията Маринела Арабаджиева и фирмата са били представлявани от адвокатите Стефан Гугушев и Димитринка Методиева.

Първият е син на прокурорката от Върховната касационна прокуратура Галя Гугушева. Тя е неуспял кандидат за Конституционния съд през 2012 г. Издигната бе от СДС. Сама оттегли обаче кандидатурата си, след като се разбра, че няма да получи подкрепа от ГЕРБ заради сигнали за нейни нарушения. Гугушева бе и зам.-шеф на апелативната спецпрокуратура.

В края на януари състав на апелативния спецсъд отказа да освободи от килията Вълчо Арабаджиев, тъй като може да попречи на разследването. Един от мотивите на магистратите бе именно участието му в проверявани от следствието фирми, които и в негово отсъствие се развиват.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar