Заради нечовешко отношение, заплахи за убийство и съдебен процес, целящ политическа саморазправа, бившата румънска министърка Елена Удря е поискала политическо убежище в Гърция.

Това стана ясно на делото в Окръжния съд в Благоевград, след като Удря беше задържана у нас заради европейска заповед за арест.

Освен реалната заплаха за живота и здравето на Елена Удря, ако тя бъде екстрадирана в Румъния, за което адвокатите ѝ представиха на съда доказателства, защитата акцентира и на факта, че срещу бившата министърка на регионалното развитие и туризма преди четири години вече е издавана европейска заповед за арест, която после е била отменена, тъй като Конституционният съд в Румъния е отменил присъдата ѝ.

Възобновеното съдебно преследване срещу нея е приключило с окончателна присъда – 6 години затвор и конфискация на имуществото ѝ, на 7 април тази година и незабавно е издадена отново европейска заповед за арест, което според румънския и българските адвокатите на Удря е недопустимо и е доказателство за политическо преследване.

Това е и причината бившата румънска министърка да поиска политическо убежище в Гърция, но същата вечер беше задържана от българските гранични власти на ГКПП „Кулата“.

С оглед на представените доказателства и примери за отпаднала европейска заповед за арест, издадена от румънските власти спрямо нейни граждани в други европейски държави, Благоевградският окръжен съд отложи делото за 19 април и даде срок от пет дни румънската страна да предостави информация при какви условия следва да изтърпи наказанието си Елена Удря при евентуалното ѝ предаване на искащата страна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar