Европейската комисия представя предложение, което има за цел да защити жените, ЛГБТК+ хората и други малцинства от езика на омразата в ЕС, пише „Политико“.

Правилата ще позволят на ЕК да разработи закони, които наказват злоупотреба срещу ЛГБТК+ както онлайн, така и офлайн.

Документът гласи: „През последните десетилетия се наблюдава рязък ръст на речта на омразата и престъпленията от омраза в Европа … като раса, етническа принадлежност, език, религия, националност, възраст, пол, сексуална ориентация, полова идентичност, изражение на пола, полови характеристики или някаква основна характеристика, или комбинация от такива характеристики“.

Очаква се през март 2022 г. да бъде представено друго предложение, което конкретно ще има за цел да се бори с насилието срещу жени в дигиталния и офлайн свят.

В допълнение към това се разработва Законът за цифровите услуги, който ще изисква от онлайн организациите по-сериозно да забраняват незаконното съдържание.

Има особен фокус върху борбата с речта на омразата онлайн в рамките на ЕС, „интернет улеснява групите на омразата да разширят аудиторията си към страни, изправени пред подобни политически или социални ситуации“. Проучване от 2018 г. разкрива, че 47% от европейските политици съобщават, че са получили заплахи за побой, убийство или изнасилване в социалните медии.

Настоящата липса на регулации за речта на омразата „може да изпрати смесени послания на обществеността, че подобни действия не се приемат сериозно и могат да бъдат извършвани безнаказано“.

Освен това се добавя, че тези страни, които не криминализират практиката, оставят „пропуски и неравномерна защита на жертвите на подобни действия в целия ЕС“.

Комисията иска да разшири списъка с престъпления на ЕС, заложен в един от двата основни правни текста на ЕС, Договора за функционирането на Европейския съюз. Списъкът вече включва престъпления, свързани с тероризъм, нелегален трафик на наркотици, трафик на хора и сексуална експлоатация на жени и деца и корупция.

По-рано „Истанбулската конвенция“, инициатива за защита на жените, през април се превърна в ново културно бойно поле в ЕС, когато източноевропейските страни, включително Полша, Унгария, България и Чехия, заявиха, че документът ще подкопае тяхната версия на „семейни ценности“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar