Заради смърт на съдия от тричленен състав във Враца

Бащата на извършителя обжалва 6-годишна присъда

Тричленен състав на Окръжния съд във Враца ще заседава утре повторно по делото за убийството на 8-годишно дете в Мездра. Случаят е от 8 януари тази година, извършителят е връстник и съученик на жертвата, а процесът се води срещу баща му, който е ловец и не е съхранявал правилно своите пушки и патрони. За това престъпление, от което са настъпили особено тежки последици, 39-годишният Димитър Йотов получи 6 години затвор от първата инстанция – Районния съд в Мездра.

Присъдата се обжалва както от подсъдимия, така и от наследниците на починалото малолетно дете, което е внук на бившия депутат от БСП Тома Томов. Непосредствено след убийството дядото, родителите и техни близки организираха протести пред полицията в Мездра с искане за справедливо наказание.

Съдът във Враца заседава по делото и през октомври, след което обяви, че ще излезе с решение в законния срок от 2 месеца. Междувременно обаче един от съдиите почина. Сега процесът на втора инстанция започва отначало, за да се спази принципът за неизменност на съдебния състав, който гледа делото и постанови крайния съдебен акт.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar