Около 20 организации, обединени в група „Бетономорие“, ще внесат искане в президентството за налагане на вето върху промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Според тях гласуваните от депутатите текстове ограничават свободното къмпингуване, но по никакъв начин не предпазват крайбрежието от презастрояване. Организациите ще излязат и на протестен лагер пред президентството. Недоволството им миналата седмица доведе до блокиране на движението през Орлов мост в София.

Миналата седмица парламентът прие окончателни промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Измененията предвиждат забрана за разполагането на палатки, чадъри, шезлонги всякакви други плажни принадлежности върху пясъчните дюни. Свободното къмпингуване продължава да бъде забранено в 2-километровата зона от плажната ивица, но промените предвиждат да бъдат обособени специални зони, където да се практикува. Това обаче няма да стане през този сезон.

Измененията въвеждат солени глоби. Например за поставяне на палатки върху дюни санкцията е 1000 лева. За паркиране или преминаване с пътни превозни средства през пясъчните образувания глобата ще е от 1000 до 3000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3000 и 5000 лева. За юридическите лица санкциите са от 10 000 до 50 000 лева. Предвижда се законът да важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar