Ж ители на град Бяла негодуват срещу решение на Апелативния съд във Велико Търново, който преди седмица намали 20-годишната присъда на 32-годишния мъж, обвинен за смъртта на тийнейджър, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

18-годишният Алекс Ангелов издъхна през юли 2017 г. след тежък удар в главата. Обвинение получи 32–годишен мъж, ударил момчето пред дискотека в центъра града.

На 8 юли 2017 г., на излизане от дискотека, 32-годишният Валентин Маринов спира 18-годишния Алекс Ангелов и му иска цигара. Момчето обаче не е пушач и затова не може да му даде.

Избухва спор, минути след който Алекс е повален на земята. От удара на главата, момчето изпада в кома, а седмица по-късно издъхва в Русенската болница.

Трагедията разтърси жителите на Бяла, които излязоха на няколко спонтанни протеста и поискаха най-сурово наказание.

Обвиненият за убийството – Валентин Маринов, получи от Окръжния съд в Русе присъда от 20 години затвор. В началото на юни тази година обаче Апелативният съд във Велико Търново намали присъдата с цели 17 години – от 20 на едва 3 години „лишаване от свобода“.

До това решение се стигна, след като при аутопсията категорично не бе установено телесно увреждане, получено от силен удар с юмрук в лицето на младежа, а от падането. По тази причина присъдата е преквалифицирана от убийство, извършено по хулигански подбуди, в умишлено нанесена лека телесна повреда, при която е настъпила смърт по непредпазливост.

Новината за намалената присъда потресе жителите на Бяла.

„Много лошо, просто съдебната система явно не работи. За убийство толкова малко наказание да се дава. Три години това значи, че всеки може да убие някого, да обжалва и после след две години да излезе“, коментира Божидар Кюкуков от Бяла.

„То е като условна присъда. Алекс беше добро момче, той не заслужаваше подобна съдба“, каза съгражданинът му Георги Русев.

В четвъртък жителите на Бяла излизат на протест срещу ниската присъда на 32-годишния Валентин Маринов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar