Инициативата „Зелени закони“ на Сдружението за изследователски практики e внесла жалба срещу отнемането на 10 декара от територията на Природен парк „Витоша“. Решението за това бе подписано от министъра на околната среда и водите Нено Димов в началото на миналата година, но впоследствие той оттегли заповедта си. Според еколозите обаче сега въпросът е отново на дневен ред и тя е на път да влезе в сила, освен ако не бъде отменена от Върховния административен съд.

Решението на Нено Димов отпреди близо 2 години облагодетелства собствениците на два имота на територията на парка. По-големият от двата имота – 7,9 декара, е собственост на певицата Белослава. Той е в района на Беловодски път и е получен като дарение от баща й Борислав Стоянов през 2005 г. Той самият го е получил при реституция. По-малкото парче от парка с площ 2,4 дка е в района на Киноцентъра и негов собственик е финансист.

Опитите за изключване на земите от парка са от 2004 г. и преминаха през редица съдебни решения. Нено Димов обаче е първият екоминистър, който издава заповед и след това я отменя след протести на природозащитници. Днес обаче тя отново е на дневен ред, след като съдът не признава оттеглянето на заповедта, коментират от „Зелени закони“. Природозащитниците изтъкват, че намаляването на площта на Природния парк „Витоша“ не е преминало обществени консултации с гражданите и юридическите лица, както изисква Административнопроцесуалният кодекс. То противоречи и на три европейски директиви и на Закона за защитените територии. Съгласно европейските директиви за околната среда, мярката е трябвало да бъде подложена на екологична оценка, но и това не е направено.

Заповедта на Нено Димов нарушава и Закона за защитените територии, според който опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях, смятат от „Зелени закони“. От инициативата са категорични, че с издаването на обжалваната заповед министърът премахва ограниченията, които природният парк налага върху двата имота, и се създава възможност те да бъдат застроени, в тях да се добиват полезни изкопаеми по открит способ и да се извършват голи сечи.

Еколозите предупреждават, че отнемане на територии от парка би било опасен прецедент, който ще доведе до натиск и от други собственици на имоти и инвеститори. Природният парк „Витоша“ е създаден преди 85 години и никога досега нито едно правителство не си е позволявало да намалява територията му.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Павката
Павката
21 ноември 2019 8:48
Гост

Аман от псевдо еколозите и техните еко оценки. Убеден съм, че всичко отново опира до пари. Искат да набутат някой от техните приближени да изготви въпросните еко оценки, за да приберат лесни пари.

Калин
Калин
20 ноември 2019 20:58
Гост

Витоша е в окаяно състояние благодарение на „компетентното“ управление на Тома Белев!