Работодателят ще поема 80% за втория и третия, сега са 70 на сто

Бизнесът настоява от години за „изчакващ“ ден, държавата се надява така да спре фалшивите листове

При 1000 лв. заплата болен работник се лишава от 32,50 лв.

Първият ден от болничните няма да се заплаща от 1 януари 2020 г. Работодателят обаче ще плаща втория и третия ден 80% вместо сегашните 70 на сто.

За това са се договорили партньорите от управляващата коалиция.

Въпреки че дебатът тече още откакто бе въведена промяната пъпрвите три дни от болничните да са за сметка на работодателя, а не на Националния осигурителен институт, обявеното вчера решение на управляващата коалиция изненада дори бизнеса и синдикатите.

От думите на лидерите на двата синдиката КНСБ и „Подкрепа“ стана ясно, че всъщност те и работодателските организации вече се били подписали под общо

споразумение

НОИ отново да

поеме плащането на болничните. Така бизнесът ще бъде силно облекчен. Общото им предложение било връчено на правителството преди вкарването на бюджета в парламента.

Т. нар. един ден на изчакване е установената практика в почти всички държави на ЕС, мотивира промяната бившият вицепремиер Валери Симеонов. „При нас са налице изключително много данни за злоупотреби. Имаме много сериозен ръст на болничните спрямо 2013 г. при същия брой заети лица“, обясни лидерът на НФСБ.

До момента първите 3 дни от болничния се поемаха от работодателя, а следващите – от НОИ. Трите дни болнични

струват около

200 млн. лв.

на година на

бизнеса,

затова той натиска за реформа. А държавата е платила 560 млн. лв. за болнични през 2018 г.

Сметките показват, че при минимална заплата от 560 лв. служителят ще губи по около 17,50 лв. за първия ден, в който се е разболял. При заплата от 1000 лв. болният ще губи 32,50 лв. Според работодателите в момента намалението в заплатата при ползване на болнични е пренебрежимо малко и това стимулира злоупотребите.

„Като наближат празници, започват да валят болничните, за да си удължат почивката. Нередно е. Ако искаш да почиваш, пусни си отпуск. 18 милиона дни са болничните, а през 2013 г. са били по-малко от 8 млн.“, аргументира се вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Българите боледуват около 10 дни в годината. Средно НОИ е плащал по 245 лв. на болния през миналата година, докато през 2008 г. са били 115 лв. Половината от общия брой болнични са в – София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград.

Един ден не е

достатъчен,

няма да реши

проблемите, защото това е най-масовата измама, коментира шефът на АИКБ Васил Велев. Даде за пример, че в близо половината страни – членки на ЕС, първите 1 – 3 дни от болничните не се плащат от никого, за да се избегнат злоупотреби.

Държавата оспорва 12 хил. болнични годишно, 3300 се отменят. На този фон се наказват средно по 7 лекари. Когато национален празник се падне в четвъртък, само за петък болничните скачат с 30%. Крадците растат, а системата насърчава кражбите, каза още Велев. Пропуските за БВП били за над 1 млрд. лв., а хазната е ощетена с 300-400 млн. лв.

„Тези измамници крадат 50 млн. лв. от колегите си и 150 млн. лв. от НОИ“, пресмята Велев.

Синдикатите бесни, искат спешна среща с премиера и отмяна на предложението

Спешна среща с премиера Бойко Борисов и отмяна на предложението първият ден болничен да не се плаща от никого поискаха президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Синдикатите са категорични, че злоупотребите трябва да се борят чрез органите на правораздаването, а не с орязване на права.

„Реакцията ни означава, че на практика вече протестираме. Тая работа няма да стане. Започваме разговори със структурите. На тоя етап не сме обмисляли ефективни протести по улиците“, категоричен бе Манолов.

Синдикатите очакват да бъдат подкрепени от всички работещи, а не само от членовете си.

Болничните често се ползват от майки на малки деца, а малките деца боледуват понякога и повече от един път месечно, обясни Димитров. Според него дори един път на месец майката да ползва болничен, решението означава да ѝ бъде взета половин заплата на година.

Той каза, че един ден болнични струва 60 милиона лева. Толкова ще се вземат от джоба на работещите, за да се подарят на бизнеса.

Ася Гонева от КНСБ заяви, че днешното предложение е изключително необмислено и опасно, тъй като първият ден болничен се ползва от хора, които внезапно влизат в болница – със счупен крак, инфекциозни заболявания.

Според нея така може да се стигне до епидемии и реално и работниците, и икономиката да претърпят загуби.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar