Екс градоначалникът на общините Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев е категоричен, че ще заведе дело в Страсбург заради дългия си престой зад решетките до произнасянето на присъдата. Той вече изтърпява наложените му 4 години затвор от окръжния съд в Пловдив, което решение е окончателно и не може да бъде обжалвано пред ВКС. Бившият кмет бе признат за виновен и осъден за изнасилването и опиването с алкохол на непълнолетната Ирена Белухова, но въпреки влязлата в сила присъда, той продължава да твърди, че е невинен.

Първоначално Районният съд в Пловдив осъди Евстатиев на 6 години затвор, която присъда бе намалена с 2 години от окръжните магистрати. Тъй като задържането му под стража е продължило цели 2 години, този период се приспада от 4-годишната му присъда. Така Иван Евстатиев придобива право да излезе на свобода условно предсрочно, ако съдът уважи подобно искане. В момента бившият кмет се намира в трудово-поправителното общежитие на затвора в Пазарджик.

Той бе арестуван през януари 2016г. и бе обвинен от прокуратурата за изнасилването и опиването на ученичката. Според адвокатката му Ташкена Колчева „секс е имало, изнасилване – не“. По време на всички мерки за неотклонение на клиента й и по-късно по време на процеса тя бе категорична, че той е невинен. По време на престоя си зад решетките Евстатиев се стопи драстично. Той отслабна с над 35 килограма, разви диабет, направи инсулт и отключи бъбречна недостатъчност. Освен това е изпаднал в тежка депресия. В същото време ученичката също е посещавала месеци наред психолог, тъй като не можела да се съвземе от преживяното. Страхувала се да излиза сама навън и трудно се върнала на училище.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar