Председателят на ВАС Георги Чолаков е внесъл искане до министъра на правосъдието за създаване на възможност да бъдат командировани в административните съдилища съдии от окръжни и районни съдилища, съобщи БТА. Чолаков предлага промяната да бъде включена в изменението на закона за съдебната власт. Това съобщи пред журналисти в Перник Георги Чолаков. По думите му така ще бъдат обезпечени кадрово съдилищата, който работят в умален състав. Решението е законодателно, подчерта председателят на ВАС.

Към административното правораздаване няма никакви препоръки от Европейската комисия, каза още Чолаков.

Председателят на ВАС присъства днес на официалния отчет на Административен съд – Перник за 2017г. Чолаков заяви, че си е поставил задача да обиколи всички административни съдилища в страната и да види на място проблемите в административното правораздаване. Пернишкият съд е първият, който посещава. През 2017г . общият брой дела за разглеждане в Административен съд – Перник е 842. Той е на трето място по действителна натовареност сред административните съдилища у нас.

Чолаков даде много висока оценка на работата на съдиите и служителите. Той определи като най-важни за работата на съдиите показателите бързина, ефективност, качество и прозрачност, всички са налице в Пернишкия административен съд, каза председателят на ВАС. Процентът на произнасяне в едномесечен срок е изключително голям.

„Административното правораздаване неслучайно е на четвърто място в информационното табло на Европейския съюз.Това значи, че работещите в системата са всеотдайни, за да получат гражданите качествено, бързо и добро правораздаване“, заключи Чолаков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar