Е вропейският съд по правата на човека отсъди днес, че Турция е нарушила свободата на словото и незаконно е арестувала 10 журналисти и административен персонал на вестник, критикуващ правителството през 2016 г.

Десетимата са работели за опозиционния всекидневник „Джумхюриет“, един от най-старите в Турция. Те бяха арестувани след поредица от статии и публикации в социалните мрежи, критикуващи правителствената политика.

Журналистите бяха обвинени в популяризиране и разпространение на пропаганда от името на „терористични организации“, включително забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Те престояха в арестите месеци след неуспешния преврат срещу президента Реджеп Ердоган, който в отговор предприе жестоки репресии срещу турската опозиция.

Задържаните журналисти подадоха молби за освобождаване, които бяха отхвърлени от турските съдилища. Един от групата бе задържан за 16 месеца, друг за повече от 14 месеца, един за близо 9 месеца, а останалите за повече от 7 месеца, отбеляза съдът в Страсбург.

„Решенията на националните съдилища, с които се отрежда първоначалното и продължаването на предварителното задържане на жалбоподателите, са били основани на просто подозрение, което не е било на необходимото ниво на обоснованост“, постановиха съдиите в Страсбург.

Освен това задържаните са упражнявали правото си на свобода на словото, не са подкрепяли или пропагандирали използването на насилие и няма доказателства, че са искали да допринесат за целите на която и да е терористична организация.

Седемте съдии, включително един от Турция, решиха единодушно, че Анкара е нарушила свободата и сигурността на журналистите, съгласно Европейската конвенция за правата на човека, както и правото им на свобода на словото.

Двама от задържаните журналисти заявиха, че решението на съда не е стигнало достатъчно далеч. „Очаквам извинение“, написа в Туитър Муса Карт, известен карикатурист. А друг от задържаните – Мурат Сабунчу, заяви: „Наш дълг е да изискваме свобода не само за себе си, но и за всички, които са били подложени на несправедливост“.

Съдът осъди Турция да заплати обезщетение в размер на 16 000 евро на всеки от жалбоподателите.

Турция се смята за една от водещите в затварянето на журналисти в света страни и е класирана на 154-то място от 180 държави според индекса за свобода на медиите на „Репортери без граници“. Страната попада под юрисдикцията на съда в Хага като член на Съвета на Европа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar