Четирима казанлъчани,задържани при спецполицейска акция на ТД „БОП“ – Стара Загора в Казанлък и селата Горно изворово и Черганово за пресичане на нелегално производство и търговия с огнестрелно оръжие се сдобиха с постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“.

След продължило близо три часа заседание специализираният наказателен съд остави зад решетките многократно осъждания за аналогична дейност Румян Топалов /60/ и непознатите до момента на антимафиотите Румен Велев, Живко Христов и Христо Лесов, които бяха задържани на 6 ноември след обиски на обитаваните от тях жилища , автомобилите им служебни помещения на територията на заводите „Арсенал“.

Заедно с тях бе арестуван и 65-годишният Георги Гецов, в чийто шлосерска работилница са намерени две цеви на автомат АС 7,62 мм, оптични прибори ,заготовки за заглушители и детайли , но заради влошеното му здравословно състояние наблюдаващият прокурор е постановил мярка за неотклонение „парична гаранция“.Според съдебния състав четиримата майстори-оръжейници могат да извършат други престъпления , въпреки че досъдебното производство е в начален етап имало събрани достатъчно неоспорими данни и факти, че групата е извършила престъпленията, за които са повдигнати обвинения. От спецпрокуратурата уточняват, че според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2020 г. Тъпърва ще се установява дали и как двамата арсеналци са изнасяли нелегално части, които в последствие са били сглобявани или влагани в пушки и пистолети. Върху част от цевите и прикладите на намерените оръжия личат надписи „Арсенал“ и производствени номера. Нелегалната продукция е била предлага на клиенти в региона. Цената на дългоцевно оръжие, оборудвано със заглушител, варирала около 2500 лева. За 1700 лева групата предлагала „Макаров“ със заглушител, два пълнителя и 30 патрона.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar