България, Кипър и Малта трябва да прекратят издаването на т.нар. „златни паспорти“ за направени инвестиции от чужденци в икономиките им. Тази стъпка ще бъде част от усилията за спиране на руските стратегически инвестиции в ЕС с цел подривна дейност, подкопаване на демократичните процеси и институции, както и разпространението на корупцията. Този призив се съдържа в проекторезолюция на Европейския парламент за Русия, която ще бъде гласувана утре, предаде БНР.

Както Mediapool писа в края на февруари т.г. ГЕРБ и ДПС окончателно запазиха продажбата на българско гражданство, която стана известна в цяла Европа като схемата със „златните паспорти“. Парламентът прие тогава на второ четене, че чужденците ще могат да получат български паспорт, след като внесат не по-малко от 1 млн. лева в капитала на българска фирма.

Фирмата трябва да работи по приоритетен инвестиционен проект, сертифициран по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Друго условие е чужденците да са получили разрешение за постоянно пребиваване в страната преди не по-малко от една година.

Ако успеят да придобият български паспорти, членовете на семейството на инвеститора също ще имат правото да кандидатстват за такива.

Предложенията за промени в Закона за българското гражданство бяха направени от депутата от ДПС Йордан Цонев, а при гласуването бяха подкрепени от ГЕРБ. По-малкият коалиционен партньор във властта „Обединени патриоти“ не подкрепи предложенията.

Стара слава

В свои разследвания Mediapool показа, че продажбата на български паспорти срещу инвестиции е плитка схема за печелене на комисионни и заобикаляне на европейските правила. Българските т.нар. „златни паспорти“ не се докарали на практика никакви инвестиции в страната.

В ЕС продажбата на паспорти срещу инвестиции е възможна само в Малта и Кипър, които вече са обект на наказателна процедура от Европейската комисия. Други европейски държави дават право на пребиваване срещу инвестиции – т.нар. „златни визи“.

Промените в Закона за българското гражданство отлежаваха близо две години по най-различни институции преди да бъдат приети от Народното събрание. Първоначално Министерството на правосъдието обяви, че България ще се откаже от продажбата на гражданство срещу инвестиции заради натиска на Европейската комисия и Европейския парламент. След това властите в София размислиха и решиха да оставят схема, въпреки заплахата от наказателна процедура.

Призив за Украйна и Навални

Парламентът призова ЕС да приеме антикорупционен санкционен режим, който да бъде добавен към настоящия режим на санкции за нарушаване на човешките права.
В него се добавя, че ако военното струпване край Украйна премине в нахлуване, трябва веднага да бъде спрян вносът в ЕС на руски природен газ и петрол, Русия да бъде изключена от разплащателната система SWIFT, а сметките на всички руски олигарси, приближени до Кремъл и на техните семейства да бъдат замразени и визите им – анулирани.

Резолюцията призовава за незабавно освобождаване на осъдения опозиционер Алексей Навални.

В документа е споменато и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и още двама души през 2015 г. от същите руски агенти, взривили склада в Чехия година по-рано., добавя БНР.

Трябва да бъдат включени и взривовете в български складове за боеприпаси, призова по време на дебата чешкият евродепутат Станислав Полчак от Европейската народна партия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar