Дъщерята на Цветан Василев – Радосвета, налагала железни правила във фирмата на баща си по отношение на дрескода на юристите му и грамотността им. Тя ги пращала на курсове по български език и контролирала облеклото им. Цветан Василев пък не спирал да тормози бивши шефове в КТБ дори след напускането им. Той подавал сигнали срещу тях и директно забранявал на служителите си да общуват с доскорошните си колеги. Тези любопитни детайли от характера на баща и дъщеря разкри Бисер Лазов, главен счетоводител на Василев до бягството му от страната. От 2014 г. бившият собственик на фалиралата банка се укрива в Белград.

Лазов е основен свидетел по делото КТБ за присвояването на 2,6 млрд. лв. от банката. Обясненията му продължават вече четири заседания. Той описва симбиозата между КТБ и т.нар. фирма на Василев, която обединявала всички дружества, включително и на подставени лица.

В сряда в спецсъда Лазов каза, че всеки, който дръзвал да се държи като шеф на банка, а не просто като служител на Василев, бил махан. Той спомена името на Николай Велков, бивш председател на Надзорния съвет на КТБ, който напуска. „На доверените служители им беше известно какво става с бившите. Разправата беше като превенция за всеки, който дръзва да се опълчи на Василев“, каза Лазов.

След 2008 г. Василев започнал да се затваря в себе си и отказвал всякакви диалогични обсъждания. Тонът му станал императивен, често повтарял: Аз казвам, аз решавам, аз отговарям.

Когато не искал да се разбира, че дадена компания има български произход на средствата, създавал офшорни фирми, които лично управлявал. С регистрацията им се занимавал довереният му човек Рей Мари Гомес. Банкерът му пращал нарежданията си през две електронни пощи.

Други много доверени хора на Василев били неговите юристи, които обаче били командвани и от Радосвета.

„Ще стане интересно, когато започнат подробностите и се стигне до политици, журналисти, социолози, артисти, спортисти и всякакви други вземали пари от Василев“, коментира Иван Гешев, който е първият наблюдаващ прокурор по делото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar