Московският градски съд призна 63-годишния норвежец Фруде Берг за виновен в шпионаж срещу Русия. Той беше осъден на 14 години лишаване от свобода, в колония със строг режим. Берг беше арестуван в Москва през декември 2017 година, когато бил заловен в притежание на секретни документи.

От наказанието му се приспада времето, прекарано под стража след ареста през декември 2017 г. Обявена беше само част от присъдата поради наличието на секретни материали в делото. Берг не се призна за виновен и не се разкая за стореното. Въпреки това, той няма да обжалва присъдата.

Илия Новиков – адвокат на обвиняемия: Г-н Берг реши да не обжалва присъдата, която след 10 дни ще стане окончателна. След това, той ще има възможност да подаде молба за амнистия. Ние от защитата, както и г-н Берг, очакаваме норвежкото правителство да използва нужните дипломатически канали за получаване на амнистия. В Москва започна делото срещу норвежeца Фроде Берг, обвинен в шпионаж

Норвежецът беше арестуван в Москва през декември 2017-та година, докато пренасял засекретени документи.

Следствието установи, че норвежецът е събирал информация за руските ядрени подводници. Според обвинението Берг сътрудничел на норвежкото разузнаване срещу парично възнаграждение и бил хванат на местопрестъплението, когато получавал документи от служител на руски военен обект, който всъщност е бил подставено лице на руските спецслужби.

Защитата твърди, че осъденият признал за пътувания в Русия по поръчение на норвежкото военно разузнаване, като куриер, но е бил употребен без негово знание. Официални норвежки представители отказаха коментар.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar