Държавата няма да помага на работодателите по схемата 60/40 за плащане на заплатите на работници, които са пратени в неплатен отпуск. Това уточнение бе разписано в коригираното постановление на Министерския съвет за помощта. Работодателите обаче ще могат да кандидатстват по нея за работници в платен отпуск.

Държавата ще плаща 60% от осигурителния доход на работника и още толкова от осигуровките, които се дължат от работодателя. Около тази промяна в схемата са се обединили всички бизнес организации и синдикатите без Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на заседание на тристранката.

Освен това отпада крайният срок за подаване на документи за включване в схемата. Досега той бе 21 април, но вече фирмите могат да кандидатстват по всяко време.

Работниците ще получават пълната си заплата дори ако работодателят е въвел непълно работно време, предвижда още схемата.

Фирмата ще поема цялата заплата за реално отработените часове, а държавата ще поеме 60% от тези, в които не се работи. Те обаче не трябва да са повече от 4 на ден, а шефът дължи отново 40 на сто от заплатата за неработните часове.

Частните забавачки, детски градини и училища и школите за подготовка на шофьори също влизат в списъка на браншовете, които ще бъдат подпомагани по схемата. От нея ще се възползват и фирмите от градския транспорт, въпреки че те получават и субсидия, обясниха от КНСБ.

„Тази мярка не само не помага за овладяване на безработицата, а я генерира. Тя е вредна и несправедлива, защото предприятията ще трябва да платят 100% от заплатите на хората, които не работят заради извънредното положение“, обясни Кънчо Стойчев, зам.-председател на АИКБ.

Новите безработни реално са над 200 хил. души, а не официално регистрираните над 70 хил., обявиха още от АИКБ. За тези хора дъжавата ще плаща 12 месеца, а не 3, обясниха от АИКБ.

Мярката е неефективна и неработеща за преобладаващата част от засегнатите от кризата фирми заради пороците в закона за извънредното положение, обясниха и от Българската стопанска камара.

След Великден тристранката ще обсъди нов пакет от икономически мерки. Бизнес и синдикати са внесли около 100 предложения за нови мерки със социална и икономическа насоченост, които ще бъдат обединени в общ пакет и обсъдени от НСТС заедно с министрите на икономиката, финансите и енергетиката.

Да не се плащат такса за битови отпадъци и данък сгради за затворени заводи и магазини, иска бизнесът.

Приоритет на държавата ще бъде подкрепата за микро- и малки предприятия, които най-лесно изпадат от пазара в условия на криза. Но вече се обмислят и конкретни мерки за по-големи предприятия, които показват възможности за растеж и конкурентоспособност, обяснили на тристранката социалната министърка Деница Сачева и зам.-министърката на икономиката Лилия Иванова.

Вероятно след края на схемата 60/40 държавата ще поеме част от заплатите и осигуровките на спасените от съкращения хора – 40% от миниалната заплата и осигуровките върху нея.

От 1 януари 2021 г. нощният труд ще се заплаща като 0,15% от минималната работна заплата и не по-малко от 1 лев на час. За вдигането на ставката от 0,25 лв. от години настояват от КТ „Подкрепа“. Тяхното предложение бе тя да е 0,5% и увеличението да стане веднага.

На ротационен принцип президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев бяха избрани за зам.-председатели на НСТС.

Преди тристранката пък премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов извикаха на среща в Министерския съвет лидерите на двата синдиката – Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Те са обсъдили бъдещите мерки за справяне с икономическите и социалните последици от коронакризата.

„Получена бе принципна нагласа да се разгледа в детайли предложението на КНСБ да се повиши минималното обезщетение за безработица“, казаха от синдиката. В момента то е 9 лв. на ден, а предложението е да стане 17 лв., за да може на месец да се получават 60% от минималната заплата Държавата ще разгледа и предложението да се отмени нормата, според която при повторно изпадане в безработица в рамките на 36 месеца след предходно реализирано право се получава само минимално обезщетение за 4 месеца.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar