Известният пловдивски лекар и бивш депутат проф. д-р Димитър Шишков няма как да избегне глобата за шофиране без валидна винетка. Това заявиха официално от националното тол управление, след като „Марица“ описа абсурдния случай на шефа на Отделението по урология в УМБАЛ „Пловдив“. Дъщерята на д-р Шишков била спряна на 8 април на път от Марково за Цалапица и въпреки че показала разписка за платена е-винетка, отнесла глоба. Според служителите на БГ ТОЛ автомобил с такава регистрация наистина има винетка, но в полето „държава на регистрация“ е посочена Германия. Д-р Шишков, който собственоръчно бил платил за документа, решил, че неволно е направил грешка, примирил се и за втори път опитал да си закупи е-винетка. Но влизайки с профила си, системата на БГ ТОЛ автоматично му заредила държава на регистрация на колата – отново Германия.

При покупка от интернет по-голямата част от браузърите предоставят на клиентите услуга за автоматично попълване на полетата с потребителски данни, обясниха странния казус от Националното тол управление. Информацията се запазва в т.нар. кеш памет на браузърите и може да се въведе автоматично при попълване на информация в полета, сходни със запаметените (име, държава, град, адрес, е-мейл и др.). Това е функция на интернет браузъра, а не на сайта www.bgtoll.bg, дебело подчертаха от там. Потребителят е имал възможност за корекция, преди да извърши плащането на електронната винетка, но не го е направил, допълват от НТУ. Горещо препоръчваме на шофьорите точно затова преди плащането на винетна такса да изчистят кеш паметта на своя интернет браузър.

Санкцията за доктора остава валидна. При констатирано нарушение на пътя водачът има възможност да плати на място чрез ПОС терминал компенсаторна такса в размер на 70 лв. за лек автомобил. Ако откаже, му се съставя акт за установяване на административно нарушение с глоба 300 лева, припомниха правилата от БГ ТОЛ. И в този случай също би могъл да плати компенсаторна такса от 70 лева, ако го направи в 14-дневен срок от връчване на акта, и така се освобождава от административнонаказателна отговорност.

Проф. д-р Шишков обаче смята да наеме адвокат и да търси правата си по съдебен път.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar