21 държави в Европейския съюз издават 10-годишни паспорти. Българите са сред малкото европейски граждани, които получават международни документи за самоличност само за пет години.

Кога ще имаме паспорти за повече от пет години – екипът ни направи проверка.

За международния шофьор Иван Байрактаров това, че валидността на паспорта му е пет, а не 10 години е неудобство. Губи време, и плаща такса за издаване на документа по-често.

„В последния момент виждам, че ми е изтекъл паспортът и трябваше да пусна експресна поръчка срещу 200 лв. Ако беше за 10 години, щях да продължа да си работя още пет години“, казва той.

Според Станислав, който пуска документи, за да пътува до Великобритания, у нас паспортите се вадят за пет години, за да се изкарат повече пари.

В момента издаването на паспорт за хората между 14 и 58 години струва между 40 и 200 лева в зависимост от времето за издаване на документа.

В закона за личните документи преди пет години е записано, че паспорт се издава със срок на валидност пет или 10 години в зависимост от желанието на получателя. По-късно с изменение е регламентирано, че до създаването на технически условия за издаване на паспорти със срок на валидност 10 години те ще се издават за пет.

„За съжаление българската държава остава длъжник на българските граждани и най-вече в лицето на МВР и най-вече в лицето на онези наши сънародници, които пътуват често в чужбина, онези които живеят извън граница и се налага да се прибират в страната, за да се съобразят със срочността на своя паспорт“, казва адвокатът Камен Добрев.

МВР обясниха, че с настоящите технически средства не могат да се издават 10-годишни паспорти, но в момента се осигурява необходимото, за да стане това възможно:
„…има реални шансове в края на 2024 г. да стартира новата система за централизирана персонализация на български лични документи. Тогава по желание на гражданите, ще има възможност да бъдат издавани и паспорти с 10-годишна валидност“, казват от ведомството.

Още няма отговор каква ще е цената за 10-годишния документ.

Сред страните, които издават паспорти за 10 години са Франция, Германия, Италия, Испания, както и съседните ни Румъния и Гърция. В Белгия паспортите имат 7-годишен срок.

С давност пет години са само документите, които издават България, Швеция, Португалия, Люксембург и Финландия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar