Законопроект предвижда гражданите, които не притежават жилище или адресна регистрация, да могат да се регистрират на „служебен адрес“ на съответната община. Тъй като адресната регистрация е задължителна по закон и без нея човек не може да има лични документи, държавата търси вариант това да става по служебен път. Ще се сложи ли край на изборните феномени със стотици живеещи на едно място?

На адрес улица „Доктор Селимински“ номер 105 във Варна, според данните на общината, живеят 114 души по постоянен адрес и още 109 по настоящ. В последните няколко години са регистрирани само деца. Според районния кмет имотът е общински, но все още се чака акт за общинска собственост.

„Дерегистрация може да поиска собственикът на имота, ако община Варна се легитимира като собственик на имота, може да поиска дерегистрация, аз съм убеден, че повечето хора не живеят там, така че няма да е кой знае колко трудно“, коментира Христо Христов, районен кмет на Варна.

Местните обаче не отчитат ръст на населението в квартала.

„200 души? Туй какво е, да не е казарма. Това от години върви… Двеста души туй какво е, 200 прасета не можеш да ги слагаш в един двор, в една стая.“

Незаконното строителство е една от причините за увеличаване на броя на населението.

„Те се заселиха тука преди 25 години, като дойде демокрацията. От селата идват, тука работа търсят. С магарешките каруци си правят бордей, отиват долу регистрират се, тогава така беше, сега искат нотариалния акт, за да се регистрираш. Ехе…“

И тъй като много хора не разполагат с нотариален акт или друг документ за ползване на имот, държавата се опитва да урегулира регистрациите чрез нов законопроект, като въвежда понятието “служебен адрес“, имот на който дадената общината да може да регистрира жители по служебен път.

„Служебен адрес ще има на територията на всяка една община, кметът определя един служебен адрес на който ще се регистрират такива хора, на които той е заличил адресна регистрация. Уведомил ги е, в едномесечен срок, те не са заявили такава нова адресна регистрация, той ще ги регистрира служебно на този служебен адрес“, каза Весела Тодорова, главен директор ГРАО.

Но дали това няма да отвърже ръцете на кметовете за безброй регистрации, непосредствено преди избори например.

„Длъжностните лица по гражданска регистрация ще регистрират по определени правила. Тоест уведомяват човека, ако той не заяви адрес в едномесечен срок, след като е уведомен, чак тогава кметът може да регистрира. Това подлежи на проверка след това и няма, не мисля, че може да се използва в тази посока този служебен адрес“, подчерта Весела Тодорова, главен директор ГРАО.
„По-скоро е за хора, които са изпаднали в ситуация, да не могат да предоставят адрес, на който да бъдат регистрирани, защото това е тяхно задължение. След като не могат да изпълнят условията на закона, им се предоставя тази възможност, да бъдат регистрирани на служебния адрес“, допълва тя.

Законопроектът вече е публикуван за обществено обсъждане.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar