Депутати от групите на ДПС и „Има такъв народ“ съвместно са внесли проект за решение за създаване на временна комисия за незаконосъобразни действия на компетентните органи на полуостров Буджака край Созопол. Предложението им е депозирано в деловодството на парламента в сряда (4 август). В същия ден ГЕРБ оттегля своя проект за такава комисия със същите задачи, внесен на 30 юли. Това се вижда от деловодната система на Народното събрание.

Проектът на ГЕРБ беше включен в седмичната програма на депутатите. В четвъртък ще се разбере кога в зала ще бъде обсъдено първото съвместно предложение на ДПС и „Има такъв народ“ – дали като извънредна точка, или ще остане за следващата седмица.

Пред „Дневник“ от пиар екипа на ГЕРБ обясниха, че парията е решила да оттегли своето предложение, след като е видяла това на колегите от другите политически формации, но не посочиха мотиви. „Свободна Европа“ цитира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, че причината за промяната „са необоснованите предположения, че ДПС искат нещо, а ГЕРБ го изпълняват“. Тя обяснява още, че са започнали „всякакви интерпретации, че има договорка за общи действия между ГЕРБ и ДПС“ и с оттеглянето искат да „разсеем всички съмнения за синхрон“.

Също пред медиата Виктория Василева, която е зам.-председател на групата на „Има такъв народ“, лаконично обяснява, че действията са консултирани с „Демократична България“, от които получили отговор, че „нямат нищо против“.

В сряда за покана да подпишат идеята на ДПС за проверка на Буджака наистина потвърди лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов, като уточни че са отказали, но ще подкрепят в зала.

Христо Иванов,

лидер на „Демократична България“ пред „Свободна Европа“

И двете предложения (и оттегленото на ГЕРБ, и новото внесене) са с еднакъв текст на решението, а в мотивите има малко разлики, но по същество съвпадат (вижте прикачените файлове).

Темата за Буджака беше предложена от ДПС като реакция срещу създаването на комисия за Росенец по предложение на „Демократична България“, която да провери имота, свързан с почетния председател на движението Ахмед Доган (тя беше гласувана на 22 юли в зала със 193 гласа). Тогава ДПС поиска комисията за Росенец да се занимава и с имотите на Буджака. Това обаче бе отхвърлено от депутатите, с аргумента че ще се „разводни комисията“. Политически сили тогава обявиха, че ще гласуват „за“, ако ДПС направи предложение за отделна комисия.

ДПС е започнало да събира подписи на 29 юли (ако се съди по датата на писмото), но явно не е успяло до сряда. ГЕРБ прави същото и на 30 юли внася проекта за комисия. Няма официален коментар дали партията на Ахмед Доган е канила бившите управляващи да подкрепят проекта или не. В сряда за покана да подпишат идеята на ДПС за проверка на Буджака съобщи лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов, като уточни че са отказали, но ще подкрепят в зала.

Под проекторешението са се подписали 74 депутати от двете парламентарни групи при необходими поне 48.

Мотивите и за двете проекторешения са сходни – позовавайки се на медийни публикации депутатите от трите групи искат комисията в рамките на три месеца да провери кога и кой променя плана на защитената територия, вследствие на което има застрояване, и законосъобразността на това строителство.

Още за оттеглената комисия на ГЕРБ – четете тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar