Специализираната парламентарна комисия за борба с корупцията ще изслушва двамата канидадите за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество – настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и депутатът от Воля Симеон Найденов.
В навечерието на изслушването, пет от най-активните неправителствени организации в сектор „Правосъдие“ обявиха, че няма да задават въпроси към кандидатите, за да не легитимират, опорочената, според тях, парламентарна процедура.

Първи ще говори Найденов, който е и член на антикорупционната парламентарна комисия. Представил е 5-странична концепция, която сам е определил като „скицирани насоки“. Амбицията му е да работи за среда без корупция. Залага на превенцията чрез взаимодействие с другите институции и в партньорство с неправителствени организации. Смята, че има шансове да събере депутатска подкрепа.
„Щом съм приел кандидатурата – може би да“, казва Симеон Найденов.

25-те страници на Сотир Цацаров предлагат организационни мерки за укрепване капацитета на Антикорупционната комисия. Настоящият Обвинител номер едно отчита направеното от предсрочно подалия оставка, заради проблеми с терасата си, Пламен Георгиев, но:
„Считам, че по някакъв начин мога да допринеса за това тя да бъде събудена от състоянието, в което се намира сега“.
Цацаров има пълната подкрепа на ГЕРБ и Обединените партньори. ДПС още мислят, но Хамид Хамид вече обяви, че опитът и професионализмът на главния прокурор са богатство за България.

Социалистите не издигнаха кандидат, защото смятат, че не Парламентът, а президентът трябва да определя председателя на Антикорупционната комисия. Корнелия Нинова обяви, че няма да подкрепи нито Цацаров, нито Найденов, а колегите й щели да гласуват по съвест.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar