Пет неправителствени организации заявяват в писмо до депутатите, че няма да се възползват от законовата възможност да задават въпроси на кандидата за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров.

Утре е изслушването на Цацаров и другия кандидат – издигнатият от „Воля“ депутат Симеон Найденов пред Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Откритото писмо е подписано от фондациите Антикорупционен фонд, Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Института за пазарна икономика и Програма достъп до информация.

Дългогодишният ни опит в изследване и наблюдение на процесите в съдебната власт, сферата на правата на човека и върховенството на правото, ни дава основание да твърдим, че предстоящият избор на председател на КПКОНПИ е предрешен, пишат неправителствените организации.

Те отбелязват, че процедурите по избор, извършвани от Народното събрание, страдат от пороци като липса на състезателност, липса на прозрачност и публичност, отсъствие на професионален и обществен дебат за състоянието на органа.

„Заставаме зад убеждението, че изпращането на становища и въпроси към кандидатите ще доведе единствено до легитимирането на една фасадна и компрометирана в своя зародиш процедура. Не желаем да допринасяме за обезсмислянето на един иначе демократичен инструмент, какъвто е участието чрез становища и въпроси от представители на гражданското общество в процедурата по избор на председател на КПКОНПИ. Този своеобразен „бойкот“ е безпрецедентна, но неизбежна стъпка към разобличаване на очевидни паравани на предварително взети по непрозрачен начин решения“, се казва в писмото.

Сдруженията отбелязват, че обстоятелства около процедурата за избор на председател на КПКОНПИ поставят сянка на съмнение за неясни, поне за широката общественост, договорки, чрез предварителното ѝ обвързване с процедурата за избор на главен прокурор. „Смятаме, че е недопустима, като граничи с абсурда, ситуацията, в която действащ главен прокурор обикаля парламентарните групи, за да събира депутатска подкрепа за своята номинация за ръководител на орган на изпълнителната власт. Такива действия опорочават процедурата за избор на председател на КПКОНПИ в нейния зародиш. Превръщат се в предпоставка за основателни граждански подозрения, че органите на различните власти действат в някаква криворазбрана симбиоза, която не е в изгода на демократичния ред в страната (чл. 8 КРБ)“, пишат петте сдружения.

Те напомнят на депутатите, че КПКОНПИ разполага с апарат с разнородни функции, „които изкусно могат да послужат за репресия и властови произвол“. Във вашите ръце е изборът дали да укрепите държавността или напротив, да спомогнете за продължаващите процеси по ерозия на правовия ред в страната, завършва писмото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar