Шефът на ФИФА Джани Инфантино призна, че в ръководената от него организация цари мащабна корупция. Повод за нарушаването на мълчанието му е образуваното наказателно производство по обвинение за склоняване към злоупотреба с власт след разговор с федералния прокурор на Швейцария Майкъл Лаубер.
„В Швейцария имаше около 20 производства срещу служители на ФИФА и още толкова в САЩ. Оставаше секунда и американските власти щяха да обявят ФИФА като престъпна организация. В тази ситуация станах президент на ФИФА. Станах президент на организация, отровена от корупция“, обяви Инфантино пред швейцарското издание Блик.
„Моят дълг беше да потърся контакт с федералния прокурор, за да сигнализирам за две неща. Първо, че прилагаме реформи, правим паричните потоци прозрачни, за да не се повтарят нещата от преди. Второ, исках да кажа на федералния прокурор, че с новата ФИФА не само вратите, но и прозорците са отворени. Исках да му кажа, че като новоизбран президент на ФИФА ще си сътруднича изцяло и с Федералната прокуратура, защото ФИФА е пострадала страна във всички производства“, допълни Инфантино.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar