Обида към мен и всички в Европа – така шефката на Европарламента Роберта Мецола определи скандалния жест, който българският евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки направи в пленарната зала. Той наподоби нацисткия поздрав с вдигната опъната ръка.

В имейл до колегите си Джамбазки отрича жестът му да е фашистки и нарича инцидента „малко недоразумение“.

Сценката се разигра след края на изказването на Джамбазки в сряда при дебата за решението на Съда на ЕС, с което се даде право на Брюксел да спира фондове на страни, които имат проблеми с върховенството на правото.

„Никога няма да ви позволим да ни казвате какво трябва да говорим и какво трябва да правим. Да живее Орбан и „Фидес“, да живее Качински и „Право и справедливост“, да живее България и нашата национална държава. Да живее Европа на нациите!“, заяви от трибуната българският евродепутат.

Докато се качваше по стълбите след изказването си, Джамбазки се обърна и изпъна дясната си ръка в продължение на секунди, преди да излезе. Това може да се види на видеозапис, публикуван на сайта на ЕП, както и от десетки европейски и световни медии.

„Фашистки поздрав в Европейския парламент е недопустим за мен – винаги и навсякъде. Това обижда мен и всички в Европа. Ние защитаваме противоположното. Ние сме къщата на демокрацията. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и трябва да остане там“, коментира в туитър Мецола.

Пред „24 часа“ Джамбазки отрече да е показвал нацистки жестове. Вдигнал ръка в знак на разбиране на отправена му забележка. И описа ситуацията:

Изказвам се, слизам от трибуната и започвам да споря с колеги, с които не сме на едно и също мнение. Излизайки навън и чувам, че председателстващата казва по микрофона: „Моля, не говорете в залата, защото ми пречите да водя заседанието“. И аз се обръщам и в знак, че съм я разбрал, вдигам ръка и си излизам от залата. Това е всичко.“

Вижда се от позата на тялото и ръката ми с разперени пръсти, категоричен бе Джамбазки.

Що за малоумие? Защо измислиха този напълно малоумен скандал от нищо?! Няма нищо подобно с поздрава, който се опитват да припишат. Нямат какво да ни кажат и затова търсят за какво да се хванат. Когато започнат тази процедура, накрая ще дойдат да ми се извинят, защото аз няма да оставя нещата така. Възмутително е всеки да се упражнява и да говори глупости, каза още той.

С позиция излезе и българското МВнР: „България в исторически план е доказала своята толерантност към различните етноси и непримиримостта си към дискриминацията и езика на омразата. Във връзка с това, всякакви действия, които биха могли да бъдат разчетени като символи, свързани с тоталитарни режими, са неприемливи. Призоваваме за дух на общоевропейско разбирателство и зачитане на основните европейски ценности.“

Водещата дебата зам.-шефка на ЕП Пина Пичерно обяви, че истината ще се установи с проверка на записите от камерите в залата. И ако жестът се потвърди, на българския евродепут ще бъде наложено наказание. По правилника на ЕП може да бъде глобен или отстранен от заседанията.

Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон, който присъстваше на дебата, коментира в туитър жеста като „скандален и недостоен“. Шефът на групата на ЕНП Манфред Вебер също призова за санкции.

През 2019 г. Джамбазки бе принуден да се извини заради ксенофобска реч в ЕП. Решението за спиране на европарите на отделни държави той нарече мерзост. А през последните дни громи лидерите на Евросъюза и по други теми.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar