Върховният касационен съд потвърди присъдите на Атанас Червенков – Райфъла и още четирима от неговата група, осъдени за няколко тежки престъпления – опит за убийство, множество палежи, незаконно притежание на оръжие и боеприпаси.

Така, според висшата съдебна инстанция Райфъла следва да изтърпи ефективно наказание лишаване от свобода от 9 години, а за останалите сроковете затвор са различни – между 3, 5 и 10 г.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно. В момента Атанас Червенков се лекува от коронавирус в болница, след което съгласно решението, трябва да влезе в затвора.

Известният от тъмното минало на 90-те години бизнесмен, спряган за близък до известни тогава фигури от ъндърграунда, бе арестуван през 2014 година.

В продължилите няколко години съдебни дела, той беше признат за виновен като поръчител на убийството на Аргир Гяуров, негов пряк конкурент в сферата на частната бърза помощ и здравния бизнес.

След това бе доказано неговото поръчителство за палежите на автомобили, сред които бяха две коли на бившия депутат Антоний Йорданов, пострадал два последователни пъти от посегателствата на бандата на Райфъла.

Последваха присъди на първа и втора инстанция, които бяха обжалвани и пред ВКС. В крайна сметка съдебната сага на Райфъла приключва с това окончателно решение на върховния съдебен орган.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar