Не можем да задължим съда да не издава условни присъди, това каза зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

„Няма как да забраним на съдията да прилага условното наказание, освен ако лицето, което съди не отговаря на условията на Наказателния кодекс. Не може съдията да бъде задължен винаги да дава ефективна присъда“, бе категоричен Дечев.

Той обясни, че Министерство на правосъдието може да инициира определени работни групи, които да изготвят законопроект, но това не отменя последната роля на парламента. Българският парламент решава кои деяния да криминализира и какви наказания да предвиди за тях, поясни Дечев.

„Инцидентът с полицая и мигрантите от тази сутрин напомня по неприятен и трагичен начин на случилото се с двамата полицаи, които загинаха в Бургас по почти идентичен начин. В случая с Бургас има гонитба на автобус. Полицаите са предупредени, че приближава автобус, който не иска да спира“, каза зам.-министърът.

„Тук информацията беше, че преследването на трафикантите е започнало от тунела при Траянови врата, около Ихтиман. Трагичният случай е в София. Това означава, че е имало време да се сложат прегради – бодлива лента, която да спре превозното средство без да се налага полицаите да излизат. За шофьорите се знае, че не се подчиняват на полицейското разпореждане“, поясни Дечев.

Според него решението на тези проблемите не може да бъде само в повишаване размера на наказанията. „В определени случаи започва обществено желание за засилване на наказанията, след което се случва друга трагедия с друг вид престъпление и се появява искане за увеличаване на наказанията и на този вид престъпления. Така ще получим Наказателен кодекс, в който от първото до последното престъпление всички наказания ще бъдат с много тежки, няма да има нито едно с по-леко. Това в никакъв начин няма да промени положението“, заяви той.

Неговото мнение е, че ако се използват технически средства няма да загиват полицаи.

Дечев каза, че ще бъде много по-ефективно е да се повиши разкриваемостта на престъпленията. „Ако се повиши разкриваемостта този, който иска да извърши престъпление ще се замисли повече дали да го направи, знаейки че вероятността да бъде разкрит е много по-голяма, отколкото да чете в Наказателния кодекс какво наказание му е предвидено за съответното престъпление“, бе категоричен той.

Дечев каза, че вероятно една голяма част от ниските наказания – глоба и условна присъда – се дължат на факта, че лицата, които са заловени не са били осъждани преди това и на практика това им е първото наказание.

То предположи, че толкова леки наказания маже би има, защото една голяма част от заловените,обвинени и съдени са се признали предварително за виновни и са поискали сключване на споразумение или са поискали съкратено съдебно следствие.

Дечев изказа и мнение, че вероятно по-голямата част от заловените са обикновени извършители, а не са организаторите на канала за мигранти.

Зам.-министърът коментира и казуса с Венецианската комисия.

„Венецианската комисия казва, че е удачен подхода, който сме избрали, а именно съдия временно да изпълнява функцията на прокурор и след като приключи наказателното разследване срещу главен прокурор или негов заместник отново да се върне като съдия. Комисията не вижда правен и конституционен проблем с този подход“, обясни Дечев.

„Комисията ни препоръчва холистичен подход в ограничаване абсолютната власт и правомощия на главния прокурор. Това означава да направим промени в Наказателно-процесуалния кодекс, но и в Закона за съдебната власт“, каза той.

„В два доклада на Венецианската комисия ни препоръчват да намалим броя на гласовете за предсрочно освобождаване на главния прокурор, когато той е извършил тежко нарушение на правилата или системни нарушения, или е уронил престижа на съдебната власт“, каза Дечев.

Според него, препоръката на комисията е удачна. „Главният прокурор е един от органите, които трябва да провеждат наказателната политика на държавата, поради което е нормално той да има и отчетност. В случай че не изпълнява своите задължения да има и възможност за търсене на отговорност. Един от начините за търсене на тази отговорност е това предсрочно освобождаване“, бе категоричен той.

Няма опасност политиците да диктуват на съдебната власт кой да е прокурора, заяви Дечев.

Заместник-министърът почерта, че комисията е изключително авторитетен орган на Съвета на Европа.

Повече вижте във видеото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar